Antena 3 CNN Life Riscurile la care se supun însoțitorii de zbor

Riscurile la care se supun însoțitorii de zbor

Riscurile la care se supun însoțitorii de zbor
28 Iun 2018   •   16:59

Viața însoțitorilor de zbor poate părea plină de farmec însă acest loc de muncă vine cu multe pericole ascunse de sănătate. Aceștia sunt predispuși anumitor tipuri de cancer mult mai mult decât populația generală, potrivit unui nou studiu. 
  
Oamenii de știință știau de mult că însoțitorii de zbor au un risc crescut de cancer de sân și melanoma. Noul studiu, publicat luni în revista Environmental Health, a observat aceeași tendința și a detectat un risc mai mare al oricărui alt tip de cancer pe care cercetătorii l-au examinat: cancerul de piele non-melanom, cancerul uterin, gastro-intestinal, cervical și tiroidiene. Toate aceste tipuri au fost văzute la o rată mai ridicată printre însoțitorii de zbor. 

"Ceva care ne-a surprins oarecum a fost că am văzut și o creștere a cazuilor de cancer de sân la femeile cu trei sau mai mulți copii", a declarat co-autorul studiului Irina Mordukhovich, asociat la Harvard pentru Școală de Sănătate Publică. 

În mod normal cu cât mai mulți copii are o femeie, cu atât riscul ei de cancer de sân este mai scăzut, deci descoperirile sunt surprinzătoare. 

Studiul nu răspunde la întrebarea de ce însoțitorii de zbor raportează mai multe cazuri de cancer, dar autorii au câteva idei, pe baza cercetărilor anterioare. 
Însoțitorii de zbor sunt adesea expuși unor posibili agenți cancerigeni, cum ar fi pesticidele, combustibilul și alte substanțe chimice, mai frecvent decât populația generală. Ei sunt, de asemenea expuși la niveluri mai ridicate de radiații ionizante cosmice, iar Organizația Mondială a Sănătății spune că acesta este considerat un risc în plus de a face cancer. 
  
Dacă zburați foarte mult, ar trebui să vă faceți griji cu privire la propriul risc de cancer?

Mordukhovich a spus că nu există multe cercetări asupra efectelor călătoriilor frecvente, deși se crede că aceștia se confruntă cu probleme similare. Oamenii de știință NASA au studiat radiația la mare altitudine pentru a ajuta la îmbunătățirea monitorizării echipajului industriei aviatice și a pasagerilor. 
  
În Europa, expunerea însoțitorilor de zbor la radiațiile ionizante cosmice este monitorizată îndeaproape și limitată prin lege însă nu există limite oficiale pentru angajații americani. Pană în 2014, însoțitorii americani au fost protejați de Administrația de Securitate și Sănătate a Muncii ca și alți lucrători americani, dar astăzi aceste protecții sunt foarte limitate, a spus Mordukhovich. 

Sursă: CNN 
  

×
Subiecte în articol: riscuri cancer
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close