Antena 3 CNN Life Reguli de bază, ca să scriem corect un e-mail

Reguli de bază, ca să scriem corect un e-mail

E corect să începem un e-mail cu "Bună ziua!", având în vedere că nu ştim când ajunge la destinatar? E grav dacă nu scriem cu diacritice? La aceste întrebări a răspuns Ana Iorga, marţi, la rubrica Pe cuvânt, de la Antena 3.

Reguli de bază, ca să scriem corect un e-mail
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    19 Ian 2021   •   16:30

Astfel, nu este greşit nici să începem un e-mail nici cu formula de adresare, nu cu cea de salut.

Dar dacă ne gândim că e-mailul este de fapt o scrisoare electronică, prima alegere ar fi să respectăm structura unei scrisori, spune Ana Iorga. Deci, începem cu adresare directă: "Draga mea", "Stimată Doamnă".

Altă dilemă frecventă: dacă începem cu formula de salut, punem semnul exclamării la final sau virgulă? "Bună ziua, Vă trimit mai jos mai multe informaţii". Dacă punem semnul exclamării după Bună ziua!, ne e teama că pare că ţipăm la destinatar.

Scriem cu diacritice în e-mail sau nu e obligatoriu?

Dacă punem virgulă, parcă nu arată cum trebuie. După salut punem în general semnul exclamării, dar nu e greşit să punem virgulă şi să continuam cu literă mare primul rând.

Altă dilemă: Scriem cu diacritice în e-mail sau nu e obligatoriu? Conform normelor limbii literare, scriem cu diacritice. Avem tastaturi care ne permit asta şi nu e un efort suplimentar, nici la laptop, nici la telefon. Totuşi, putem scrie uneori e-mailuri fără diacritice, ca să nu apară erori la citirea semnelor, iar destinatarul să primească un mesaj în care să apară zeci de pătrăţele în loc de tz şi sh. Dar nu e o alegere grozavă. E neelegant şi pot apărea confuzii.

Cum scriem corect un e-mail?

Când e indicat să scriem cu diacritice

Dacă scriem "Dambovita", înţelege toată lumea că e Dâmboviţa, dar la un nume propriu care nu e consacrat e foarte riscant. Probabilitatea ca "Ionita" să fie "Ioniţă" e destul de mare, dar la Contescu şi Conţescu nu e la fel de simplu.

"Îmi amintesc de momentul când a început să apară în spaţiul public numele senatoarei Diana Şosoacă, care nu era încă senatoare. Ţin minte că i-am căutat numele pe Google, pentru că nu ştiam dacă e Sosoaca, Sosoacă sau Şoşoacă. Şi o grămadă de articole erau scrise neglijent fără diacritice şi mi-a luat ceva să aflu numele corect. Or, numele unui om e important, e nepoliticos să-l rosteşti greşit, aşa că în aceste situaţii diacriticele sunt salvatoare. Aşa că dacă aveţi un nume cu diacritice, scrieţi-l întocmai, nu-i lăsaţi pe ceilalţi să ghicească singuri cum vă cheamă exact", a spus Ana Iorga.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant mail corect
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close