Antena 3 CNN Life Mâncarea viitorului: Plantele marine, o importantă sursă de hrană

Mâncarea viitorului: Plantele marine, o importantă sursă de hrană

Peste o treime din solul planetei este deja degradat, oamenii încep să considere plantele marine ca fiind o importantă sursă de mâncare. Algele, un anumit tip de alge, care de obicei cresc de-a lungul coastelor stâncoase, sunt printre cele mai folosite. Ele sunt folosite pentru supe, alături de fripturi, în salate, projituri sau smoothie-uri. Algele aduc multe beneficii sănătății, conțin iod și substanțe care ajută la funcționarea glandei tiroide, precum și fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.

Mâncarea viitorului: Plantele marine, o importantă sursă de hrană
Sursa foto: pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Mai 2022   •   11:33

Din ce în ce mai mulți producători de alimente se uită serios la alge și consideră că ele își merita locul pe rafturile de alimente, nu doar în suplimentele pe care le găsim în farmacii.

"Algele sunt considerate proteinele viitorului, alimentele viitorului pentru că ele pot inmgazina o serie de nutrienți care se găsesc într-o cantitate mică de alimente. Le adaugăm la salate, la tocănițe, cresc gustul și textura acestui aliment pe care îl obținem", spune nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Oamenii trebuie să reinventeze modul în care cultivăm sau mâncăm.

"O suta de grame de alge inseamna proteine vegetale, iod de buna calitate, aminoacizi, cei care au rolul sa elimine tot ce inseamna metale grele din organismul nostru. 

Un bărbatconsumăîn medie 100 de grame de proteine zilnic , de 2 ori mai mult decât are nevoie. Studiile estimează astfel ca producția de alimente va trebui să crească cu 70% până în 2050 pentru a hrăni încă 2,5 miliarde de oameni.

Înregul proces de producţie, până la momentul în care algele ajung să devină hrană va fi sprijinit de Uniunea Europeană. Deocamdată totul este în faza de proiect, se fac cercetări amănunţite pentru a fi găsite şi alte surse alternative de hrană.

Avantajului consumului de alge marine

În momentul în care vom consuma o alimentație bazată pe alge vom ajuta organismul să piardă mai ușor în greutate, totodată ajuta la lupta împotrivă cancerului , iar medicii spun că susține sănătatea inimii , dar și reduce inflamația și durerea. 

În viitor poate să devina chiar și garnitura preferata a românilor!

Un studiu recent a demonstrat cum că algele conțin mai mult calciu decât laptele și mai mult potasiu decât bananele. Ce e uimitor este că acest aliment oferă organismului o cantitate mai mare de fier decât carnea de vita. Astfel este doar o chestiune de timp până cand acest aliment va face parte din dieta noastră zilnica.

În prezent algele se consumă că produs uscat și aici vorbim de un fel de pudră care este adăugată în smoothieuri. Chipsurile coapte de alge spun specialiștii sunt o delicatesă , iar varianta de salată de alge este deja preferată în Zona Coreei.

După ce a rămas în mare parte constantă timp de cinci ani, foamea a crescut cu aproximativ 18% în perioada 2019 - 2021, afectaţi fiind între 720 și 811 milioane de oameni. La începutul acestei luni, Organizația Națiunilor Unite a estimat că între 7,6 milioane și 13,1 milioane de oameni în plus vor suferi de foamete în perioada următoare.Costurile Programului Alimentar Mondial au crescut deja cu 71 de milioane de dolari pe lună, suficient pentru a reduce rațiile zilnice pentru 3,8 milioane de oameni.

Numărul de oameni care sunt aproape de moarte prin înfometare a crescut de la 135 de milioane la 276 de milioane. Deja îmi lipsesc 50% din fondurile şi mâncarea de care am nevoie, tăi raţiile pentru oameni şi naţiuni din toată lumea. În Yemen, au scăzut la zero pentru 8.000.000 de oameni, potrivit lui David Beasley, directorul programului alimentar al ONU.

În timp ce practic fiecare țară se va confrunta cu prețuri mai mari, unele locuri ar putea avea dificultăți să găsească suficientă mâncare.

Creșterea prețurilor la alimente a fost mult timp un catalizator al revoltelor sociale și politice din țările sărace africane și arabe și mulți subvenționează produse de bază precum pâinea în eforturile de a evita astfel de probleme. Dar economiile și bugetele lor - deja tensionate de pandemie și de costurile ridicate ale energiei - sunt acum expuse riscului de a scădea sub costul alimentelor, au spus economiștii. 

Nutrienţii algelor 

  • proteine și aminoacizi
  • vitaminele A , C , E și K
  • multe dintre vitaminele din complexul B
  • minerale
  • acizi grași Omega-3
  • enzime active R

 

×
Subiecte în articol: alge mancarea viitorului
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close