Antena 3 CNN Life Mister elucidat: de ce oamenii devin somnolenți și adorm în mașină

Mister elucidat: de ce oamenii devin somnolenți și adorm în mașină

Mister elucidat: de ce oamenii devin somnolenți și adorm în mașină
Sursa foto: foto: Pixabay.com
10 Iul 2018   •   16:55

Cei mai mulți oameni au adormit, ca pasageri, într-un autovehicul, cel puțin odată.

Cel mai frecvent, adormirea pasagerilor are loc în cursul unei călătorii lungi, plictisitoare. Somnul acesta, ce survine în timpul călătoriilor cu mașina, nu se datorează, așa cum s-ar putea crede, doar unei insuficiente odihne nocturne, potrivit cunoastelumea.ro.

Cauza pentru care oamenii ațipesc mai adesea în mașină, ca pasageri, decât în alte împrejurări caracterizate de inactivitate și monotonie este alta, spun oamenii de știință.

Somnul – uneori irezistibil – care ne cuprinde în timp ce călătorim cu mașina are de-a face cu… vibrațiile. Cu vibrațiile pe care le produce motorul mașinii, în funcționarea sa, care se transmit prin intermediul caroseriei. Aceste vibrații continue au capacitatea de a induce somnul în doar 15 minute sau chiar mai puțin, după cum se arată într-un material de cercetare dat publicității în Ergonomics.

Fenomenul somnolenței induse prin vibrațiile determinate de către motoarele cu ardere internă este o chestiune care deja a intrat în preocupările unor producători de autoturisme și a unor experți în siguranța condusului. Motivul este evident: starea de somnolență nu îi afectează doar pe pasageri, ci, din păcate, și pe conducătorii auto. Ispita adormirii s-ar putea dovedi extrem de puternică, în caz că șoferul este deja obosit.

×
Parteneri
Drogurile - bomboane cu care traficanții vânează copiii
x close