Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cum îți aperi tenul de probleme cauzate de mască

Cum îți aperi tenul de probleme cauzate de mască

Cu masca pe față mai bine de opt ore pe zi - așa își desfășoară activitățile din afara locuinței cei mai mulți dintre oameni. Potrivit specialiștilor, odată cu acest obicei au început să crească și numărul pacienților din cabinetele dermatologilor. Atenție, soluția nu este să renunțați la mască!

Cum îți aperi tenul de probleme cauzate de mască
de Iulia Gorgorin    |    09 Noi 2020   •   14:40

Gabriel Balcangiu, medic dermatolog, a vorbit în cadrul emisiunii ''Numai de bine'' despre ce ar trebui să facem, dacă vrem să ne păstrăm tenul cât mai sănătos.

''Din păcate, de la începutul pandemiei, într-adevăr, a fost un puseu de prezentări de consultaţii legate de acneea fie agravată de purtarea măştii sau chiar un nou tip de acnee. Inclusiv şi colegele mele asistente, inclusiv şi eu, toţi suntem afectaţi, cei care poartă în general 8-10 ore masca zilnic sunt afectaţi'', spune Gabriel Balcangiu, medic dermatolog.

Problemele apar, în general, în zona acoperită de mască. Iar potrivit specialiştilor, nu contează dacă tenul era unul cu probleme sau nu

''Deci este în primul rând, un efect ocluziv, că până la urmă de asta ne oferă protecţie masca, se creează, într-adevăr, şi un mediu umed nefavorabil, ne gândim totuşi că saliva are un ph activ şi atunci dacă noi vorbim mult, lăsăm masca să se umezească vom avea efectiv o substanţă care irită din start pielea şi clar efectul ăsta ocluziv comedogen.În funcţie de materialul din care este confecţionată există o cauză iritativă directă, acum materialele sunt din cele mai multe ori sintetice. Acum se poartă mult şi măştile din bumbac, care sunt un pic mai blânde cu pielea'', adaugă medicul.

Atenţie, în cazul măştilor din material textil este important ca acestea să fie spălate suficient de des, altfel bacteria vinovată de apariţia acneei va rămâne pe aceasta.

Pe de altă parte, şi dacă spălăm masca din textil, tot poate fi un pericol pentru tenul nostru, din cauza detergentului mult prea dur. Acelaşi principiu se aplică şi pentru măştile medicale.

Dacă măştile sunt schimbate la cel puţin 4 ore, nu doar că prezintă un pericol pentru sănătatea noastră, dar şi pentru piele

''Am citit foarte multe studii, partea de Asia. Mătasea dintre materiale textile s-ar fideovedit cea mai blândă, urmată de bumbac, iar dintre materialele profesionale fiind materiale în general chimice, toate sunt agresive. Ar trebui efectiv să schimbăm masca cât mai frecvent posibil, să aplicăm o cremă hidratantă şi adaptată efectiv tipului de piele. Să avem un tip de curăţare blândă, dar în acelaşi timp eficentă a pielii şi ca femeie recomandat este să nu vă aplicaţi fond de ten sau make-up pe zona de mască'', spune Gabriel Balcangiu.

 De asemenea, şi bărbaţii ar trebui să renunţe la una dintre plăcerile lor, şi anume... barba

'''O barbă crescută poate să ducă la apariţia foliculitei, creşte efectul de umezire, de dezvoltare bacteriană şi atunci ne putem trezi cu foarte multe pustule, aşa numitele foliculite agravate'', spune Gabriel Balcangiu, medic dermatolog.

Atenţie, afecţiunile care pot apărea din cauza măştii sunt nenumărate atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. 

''Dermatita peritorială, o acnee fie nou apărută, fie o acnee agravată, comisurite, uscăciunea buzelor, trebuie să avem grijă, normal se creează un mediu de saună continuă, gradul de evaporare al apei şi de deshidratare este mai mare şi de asta zona este predispuă la leziuni'', precizează medicul dermatolog.

Prin urmare, în această perioadă, e importantă vizita la specialist atât pentru cei care au probleme vechi cu tenul, cât şi pentru cei care sunt la început de drum

''Va fi o perioadă dificilă, clar, de asta trebuie să apeleze fie la un control, dacă nu, la un consult dermatologic, clar recomand un aviz specializat şi în perioada asta trebuie aplicat un tratament un pic mai agresiv: fie antibiotic sistemic, fie creme medicament, care pot ajuta foarte mult tratamentul acneic. În general, trebuie adăugat fie un produs suplimentar, fie eventual o terapie un pic mai agresivă, o curăţare, sunt produse foarte bune pe bază de acid salicilic, care oferă şi reparare şi o curăţare mai în profunzime şi un efect bacteriostatic'', a explicat medicul Gabriel Balcangiu, medic dermatolog.

×
Subiecte în articol: Gabriel Balcangiu Numai de bine mască
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close