
Este alertă medicală în spitalele din țară din cauza numărului mare de pacienți care se prezintă cu afecțiuni digestive, infecții virale și toxinfecții alimentare. Zeci de copii și adulți ajung zilnic în unitățile de primiri urgențe cu simptome precum vărsături, febră și diaree. Cele mai severe forme de boală apar în rândul copiilor și sunt provocate, cel mai frecvent, de rotavirus și norovirus.
„Toxinfecții alimentare prezintă tradiție când e sezonul cald, este o creștere în fiecare an și, din păcate, nu întotdeauna sunt forme ușoare, exact cum spuneați mai devreme, aceste infecții digestive care sigur sunt foarte frecvente. Practic, fiecare dintre noi, în timpul verii, trece măcar printr-un episod care poate e ușor. Este exact ca o ploaie de vară”, a declarat doctorul Adrian Marinescu, managerul Institutului Matei Balș din Capitală.
Medicul atrage atenția că anumite categorii de persoane pot ajunge rapid la complicații.
„Doar că, dacă vorbim de extremele de vârstă, de copii foarte mici, de persoanele care sunt, să spunem, peste 65 de ani sau cei care au boli cronice, în cazul lor, în momentul în care o simptomatologie digestivă cu vărsături importante, cu scaune diareice, riscul să se deshidrateze este foarte mare.
În câteva ore, ei pot să ajungă la complicații, motiv pentru care este important ca aceste persoane să ajungă la o cameră de gardă”, mai spune Adrian Marinescu.
Întrebat ce ar trebui să facă părinții în cazul în care copiii prezintă simptome digestive, doctorul Marinescu a explicat că aceștia trebuie să ajungă la cea mai apropiată cameră de gardă.
„În momentul în care copilul are vărsături pe care nu le pot controla, în momentul în care are scaune diareice, face de obicei și febră, starea generală se modifică destul de brusc. Sigur, nu e un capăt de țară, doar că ar trebui să știe că e bine să ajungă la cea mai apropiată cameră de gardă, preferabil spital de boli infecțioase, în așa fel încât să se intervină, să meargă la consult, medicul să-l vadă, să stabilească, să pună un diagnostic și mai ales, cum povesteam mai devreme, să intervină cu perfuziile care clar pot schimba lucrurile repede în bine, bineînțeles”, a mai declarat medicul Adrian Marinescu.