Antena 3 CNN Life Știinţă A murit creatorul Ipotezei Gaia, climatologul James Lovelock, chiar în ziua în care împlinea 103 ani

A murit creatorul Ipotezei Gaia, climatologul James Lovelock, chiar în ziua în care împlinea 103 ani

Creatorul Ipotezei Gaia, James Lovelock, a murit ieri, chiar în ziua în care împlinea 103 ani. Unul dintre cei mai importanți climatologi, Lovelock a formulat în anii 1960 teoria conform căreia interacțiunea dintre organismele vii și mediu creează un sistem de autoreglare a Pământului.

A murit creatorul Ipotezei Gaia, climatologul James Lovelock, chiar în ziua în care împlinea 103 ani
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    27 Iul 2022   •   19:10

"Iubitul nostru James Lovelock a murit ieri în casa sa, înconjurat de familie, în ziua în care a împlinit 103 ani", a anunțat familia Lovelock, astăzi, printr-un comunicat, potrivit SkyNews.

"Pentru lume, el a fost cel mai bine cunoscut ca un pionier științific, profet al climei și creator al teoriei Gaia. Pentru noi a fost un soț iubitor și un tată minunat, cu un simț nemărginit al curiozității, un simț acut al umorului și pasiune pentru natură.

Până acum șase luni încă mai putea să se plimbe de-a lungul coastei din apropierea casei sale din Dorset și să dea interviuri, dar starea sa de sănătate s-a deteriorat după o căzătură la începutul acestui an.

A decedat la ora 21.55 din cauza unor complicații legate de căzătură. Înmormântarea va fi privată. Ulterior va avea loc un serviciu memorial public. Familia solicită intimitate în acest moment.”, se mai arată în comunicat.

Ce este Ipoteza Gaia

Ipoteza Gaia, cunoscută și sub numele de teoria Gaia sau principiul Gaia, afirmă că organismele interacționează cu împrejurimile lor anorganice de pe Pământ pentru a forma o auto-reglare, un sistem complex care contribuie la menținerea condițiilor de viață de pe planetă, potrivit Wikipedia.

Printre subiectele de interes sunt biosfera și evoluția formelor de viață ce afectează stabilitatea temperaturii globale, salinitatea oceanului, oxigenul din atmosferă și alte variabile de mediu care afectează habitabilitatea pe Pămînt.

Ipoteza a fost formulată de către omul de știință James Lovelock și co-dezvoltată de microbiologul Lynn Margulis în 1970. Deși versiunile timpurii ale ipotezei au fost criticate ca fiind teleologice și contraziceau principiile de selecție naturală, mai târziu au fost aduse îmbunătățiri în ideile subliniate de Ipoteza Gaia, ce au fost ulterior utilizate în discipline cum ar fi geofiziologie, știința sistemelor Pământului, biogeochimie, ecologia sistemelor, și în științele climatice. 

În 2006, Societatea Geologică din Londra l-a premiat pe savantul Lovelock, cu Medalia Wollaston, în mare parte pentru munca sa privind teoria Gaia.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close