Antena 3 CNN Life Știinţă Cel mai vechi calendar din lume a fost descoperit într-un templu din Turcia. Câte zile pe an numără simbolurile vechi de 9 milenii

Cel mai vechi calendar din lume a fost descoperit într-un templu din Turcia. Câte zile pe an numără simbolurile vechi de 9 milenii

cel mai vechi calendar din lume gobekli tepe
Sculpturi misterioase descifrate în situl arheologic Göbekli Tepe din Turcia. Sursa foto: Martin Sweatman via Time and Mind
de Mia Lungu    |    07 Aug 2024   •   20:51

Sculpturi misterioase descifrate în situl arheologic Göbekli Tepe din Turcia sugerează că cel mai vechi monument din lume - de aproximativ două ori mai vechi decât Stonehenge - este un calendar solar construit pentru a marca o lovitură devastatoare de cometă, potrivit The Independent.

Un nou studiu publicat marți în revista Time and Mind indică faptul că Göbekli Tepe, un complex asemănător unui templu vechi de 12.000 de ani, care conține sculpturi cu simboluri complicate, a fost construit pentru a înregistra un eveniment astronomic care a declanșat zorii civilizației umane.

Primul calendar din lume, realizat în jurul anului 9.000 î.Hr., a permis oamenilor să observe soarele, luna și constelațiile pentru a ține evidența timpului și a marca schimbarea anotimpurilor, afirmă oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh.

"Se pare că locuitorii din Göbekli Tepe erau buni observatori ai cerului, ceea ce era de așteptat având în vedere că lumea lor fusese devastată de lovitura unei comete", spune Martin Sweatman, coautor al studiului.

Câte zile pe an are cel mai vechi calendar din lume

Cercetătorii spun că simbolurile ciudate în formă de V sculptate pe pilonii din Göbekli Tepe, înalt de 15 metri, ar putea reprezenta fiecare o zi.

Folosind această interpretare, oamenii de știință au numărat un calendar solar de 365 de zile pe unul dintre piloni, constând din 12 luni lunare plus 11 zile suplimentare.

Solstițiul de vară era reprezentat de un simbol special, un V purtat în jurul gâtului unui animal asemănător unei păsări.

Cercetătorii bănuiesc că celelalte simboluri de pe sit, cu V-uri similare la gât, reprezintă probabil zeități.

Deoarece monumentul preistoric urmărește fazele lunii, precum și ciclurile soarelui, arheologii cred că sculpturile reprezintă cel mai vechi "calendar lunisolar" din lume, precedând cu multe milenii orice calendar cunoscut.

Lovitura devastatoare a unei comete ar fi putut declanșa o schimbare a stilului de viață al primilor oameni

Potrivit oamenilor de știință, calendarul a fost creat probabil pentru a înregistra data la care un roi de fragmente de cometă a lovit Pământul în urmă cu aproximativ 13.000 de ani.

Se știe că o astfel de lovitură de cometă a declanșat o mini Epocă glaciară care a durat mai mult de un mileniu și a exterminat multe specii de animale mari.

Potrivit cercetătorilor, lovitura devastatoare ar fi putut declanșa o schimbare a stilului de viață al primilor oameni, de la vânătoare și culegere la agricultură, și nașterea civilizației în Semiluna Fertilă din Asia de Vest.

Un studiu anterior a constatat că un grup de fragmente de comete care a lovit Pământul în urmă cu aproape 13 000 de ani a modelat probabil originea civilizației umane.

Studiul din 2021, publicat în revista Earth Science Reviews, a sugerat că Semiluna Fertilă, care cuprinde Egiptul, Irakul, Siria și Libanul de astăzi, a trecut de la un stil de viață de vânător-culegător la agricultură în jurul acestei perioade, creând așezări permanente.

Există un număr substanțial de dovezi de pe patru continente care susțin teoria că o cometă a lovit Pământul în această perioadă.

Analiza sedimentelor de sol din America de Nord și Groenlanda, unde se crede că au lovit cele mai mari fragmente, a descoperit niveluri excesive de platină și nanodiamante, precum și semne de materiale topite de temperaturi extrem de ridicate.

Adăugând forță acestei teorii, ultimul studiu a descoperit un stâlp în apropierea sitului Göbekli Tepe care pare să reprezinte curentul de meteoriți Tauride.

Se crede că ploaia Tauridă, care vine din direcția constelațiilor Vărsător și Pești, este sursa fragmentelor de cometă care au plouat pe planetă timp de 27 de zile.

Oamenii de știință bănuiesc că monumentul a rămas important pentru oamenii antici timp de milenii, sugerând că evenimentul impactului cometei a influențat dezvoltarea civilizației umane.

"Acest eveniment ar fi putut declanșa civilizația prin inițierea unei noi religii și prin motivarea dezvoltării agriculturii pentru a face față climatului rece", spune Dr. Sweatman.

"Este posibil ca încercările lor de a consemna ceea ce au văzut să fie primii pași către dezvoltarea scrisului milenii mai târziu."

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close