Antena 3 CNN Life Știinţă Cel mai vechi sistem de scriere nedescifrat din lume, aproape de a fi decodat

Cel mai vechi sistem de scriere nedescifrat din lume, aproape de a fi decodat

Cel mai vechi sistem de scriere nedescifrat din lume, aproape de a fi decodat
de M.T.    |    23 Oct 2012   •   15:06

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford susţin că sunt foarte aproape de a decoda cel mai vechi sistem de scriere nedescifrat din lume, scrie BBC.

Este vorba despre un sistem de scriere numit proto-elamit, folosit aproximativ în perioada anilor 3.200 î.Hr. şi 2.900 î.Hr. într-o regiune din sud-vestul Iranului modern şi care nu a putut fi descifrat de cinci milenii.

„Cred că, în sfârşit, suntem pe punctul de a face o importantă descoperire”, a declarat Jacob Dahl, profesor la  Wolfson College, Oxford şi director al Ancient World Research Cluster, conform sursei citate

Pentru această descoperire, cercetătorii au folosit un dispozitiv demn de filmele SF, care furnizează imagini detaliate şi de o mare calitate ale simbolurilor aflate pe tăbliţele de lut antice

Până în prezent, dr. Dahl a descifrat 1.200 de semne distincte, însă, în ciuda unei munci care durează de peste 10 ani, el spune că multe cuvinte de bază, precum vacă sau vită, au rămas în continuare necunoscute.

Recunoaşte însă că munca pe care o depune reprezintă o provocare continuă: „Este un teritoriu necunoscut, neexplorat al istoriei umanităţii”.

Cercetătorul a explicat că motivul pentru care această scriere este dificil de interpretat este faptul că textele originale par să conţină multe greşeli, ceea ce le face să fie înşelătoare de multe ori.

Dr. Dahl mai crede că greşelile nu sunt întâmplătoare şi că s-a ajuns în această situaţie din cauza lipsei unui sistem şcolar, ceea ce, în timp, a şi dus la dispariţia completă a scrierii despre care este vorba

„Lipsa unei tradiţii şcolare a dus la o mulţime de greşeli, ceea ce a făcut ca scrierea în cauză să devină în cele din urmă inutilă”, a precizat profesorul.

Pentru că este vorba despre un sistem de scriere şi nu a limbă vorbită, nu există nicio modalitate de a cunoaşte felul în care sună cuvintele, lucru care ar fi oferit câteva indicii fonetice pentru cercetători.

Însă, chiar şi fără a cunoaşte toate simbolurile, dr. Dahl consideră că este posibil să lucreze în continuare pe contextul oferit de numeroasele mesaje de pe aceste tablete şi speră că, în termen de doi ani, scrierea să fie complet descifrată şi înţeleasă.


×
Subiecte în articol: descoperire
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close