Antena 3 CNN Life Știinţă Cercetătorii au deslușit, în sfârșit, misterul locului nașterii lui T. Rex

Cercetătorii au deslușit, în sfârșit, misterul locului nașterii lui T. Rex

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 17:38 18 Mai 2025 Modificat la 17:38 18 Mai 2025
t rex
Cercetătorii au ajuns la concluzia că fosilele strămoșului direct al lui T. rex ar putea fi încă nedescoperite în Asia. Foto: Getty Images

O echipă internațională de cercetători a descoperit noi indicii privind originile legendarului prădător Tyrannosaurus Rex, sugerând că istoria acestuia ar putea începe mult mai departe decât s-a crezut până acum, scrie Daily Galaxy.

Deși majoritatea fosilelor de T. rex au fost descoperite în America de Nord, paleontologii au dezbătut de mult timp dacă specia a apărut efectiv acolo sau dacă strămoșii săi au migrat din alte regiuni. Un nou studiu condus de paleoecologul Cassius Morrison de la University College London propune o teorie interesantă: strămoșii direcți ai lui T. rex ar fi venit din Asia, traversând strâmtoarea Bering în perioada Cretacicului târziu.

Urmele migrației lui T. Rex între continente

Folosind modele complexe care îmbină date fosile, arbori evolutivi ai dinozaurilor și informații climatice și geografice din urmă cu peste 70 de milioane de ani, cercetătorii au ajuns la concluzia că fosilele strămoșului direct al lui T. rex ar putea fi încă nedescoperite în Asia.

„Au fost descoperite zeci de fosile de T. rex în America de Nord, dar analiza noastră sugerează că strămoșul său direct a apărut, cel mai probabil, în Asia,” explică Morrison.

Această ipoteză este susținută și de legăturile evolutive mai apropiate dintre T. rex și specii asiatice precum Tarbosaurus, în contrast cu tiranozauri nord-americani precum Daspletosaurus.

Disputele privind originile tiranozaurilor mari

În 2024, o altă echipă a anunțat descoperirea în New Mexico a fosilei Tyrannosaurus mcraeensis, datată cu aproximativ șase milioane de ani înaintea apariției lui T. rex. Descoperirea a fost interpretată de unii ca dovadă că tiranozaurii mari au apărut în America de Nord. Totuși, echipa lui Morrison contestă această concluzie, invocând lipsa specimenelor suficiente și limitele tehnice în estimarea vârstei fosilelor.

Prădătorii antici care au cucerit lumea

Cercetătorii subliniază că mici rude ale tiranozaurilor sugerează o migrație timpurie între Asia și America de Nord, pe un pod terestru ce lega cele două continente. Studiul urmărește și evoluția altor dinozauri prădători, precum megaraptorii, care au apărut în Asia acum aproximativ 120 de milioane de ani.

Aceștia s-au răspândit apoi în Europa și în Gondwana — supercontinentul sudic. Paleontologul argentinian Mauro Aranciaga Rolando explică faptul că megaraptorii făceau parte dintr-o faună de prădători extrem de diversificată.

Pe măsură ce continentele s-au separat, megaraptorii au devenit tot mai specializați: în Asia au fost înlocuiți treptat de tiranozauri, în timp ce în Australia și Patagonia au devenit prădători de vârf în ecosistemele locale.

Giganți adaptați la schimbările mediului

Studiul arată că în urmă cu aproximativ 92 de milioane de ani, atât megaraptorii cât și tiranozaurii au început să atingă dimensiuni impresionante, într-o perioadă în care clima globală începea să se răcească. Totuși, cercetătorii nu au identificat o legătură directă între răcirea climei și gigantismul observat.

Se pare că acești prădători au reușit să se adapteze mai bine la medii mai reci, ocupând un rol ecologic rămas liber după dispariția marilor theropozi din familia Carcharodontosauridae, în urmă cu aproximativ 90 de milioane de ani.

„Probabil au ajuns la dimensiuni atât de mari pentru a înlocui giganții Carcharodontosauridae, care au dominat anterior,” explică paleontologul Charlie Scherer, coautor al studiului. „Dispariția acestora a eliminat o barieră ecologică, permițând tiranozaurilor să atingă asemenea dimensiuni.”

×
x close