Antena 3 CNN Life Știinţă Cercetătorii au produs în laborator un nugget de pui. Când ar putea apărea pe piaţă carnea artificială

Cercetătorii au produs în laborator un nugget de pui. Când ar putea apărea pe piaţă carnea artificială

Andrei Paraschiv
2 minute de citit Publicat la 07:00 17 Apr 2025 Modificat la 08:24 17 Apr 2025
nuggets de pui
Cercetătorii au anunțat un progres semnificativ în domeniul cărnii crescute în laborator, după ce au reușit să obțină bucăți de carne de pui de mărimea unui "nugget", folosind un dispozitiv care imită vasele de sânge din sistemul circulator. Foto: Getty Images

Cercetătorii au anunțat un progres semnificativ în domeniul cărnii crescute în laborator, după ce au reușit să obțină bucăți de carne de pui de mărimea unui "nugget", folosind un dispozitiv care imită vasele de sânge din sistemul circulator. Echipa japoneză a anunţat că această carne cultivată în laborator ar putea apărea pe pieţele mondiale în următorii 5 sau 10 ani, scrie The Guardian.

Noua tehnologie utilizează fibre goale și fine pentru a transporta oxigen și nutrienți către celulele musculare de pui, suspendate într-un gel nutritiv. Acest progres le-a permis oamenilor de știință să cultive bucăţele de carne de până la 2 cm în lungime și 1 cm în grosime.

Potrivit echipei conduse de profesorul Shoji Takeuchi, de la Universitatea din Tokyo, această inovație – un bioreactor cu fibre goale – ar putea deschide calea spre producerea în laborator a bucăților întregi de carne, precum piept sau pulpă de pui, dar și de vită, porc sau pește. În plus, aceeași tehnologie ar putea fi folosită, în viitor, pentru crearea de organe funcționale.

"Este un pas transformator, o soluție cu adevărat elegantă. Au creat ceva de o dimensiune și formă pe care oamenii sunt pregătiți să consume: un nugget de pui", a declarat profesorul Derek Stewart, de la Institutul James Hutton din Dundee.

Una dintre principalele provocări în cultivarea cărnii este asigurarea oxigenării și nutriției uniforme a celulelor musculare din țesuturi mai groase. Fără oxigen și nutrienți, celulele din centrul masei de carne mor. Din acest motiv, multe proiecte se limitează la carne tocată.

Pentru a depăși această limitare, profesorul Takeuchi a creat un bioreactor care menține celulele într-un gel și le hrănește cu oxigen și substanțe nutritive printr-o rețea de peste 1.000 de fibre goale, semipermeabile, care traversează gelul.

"Una dintre marile provocări ale creșterii țesuturilor groase este că celulele din interior nu primesc suficient oxigen și nutrienți, ceea ce le poate omorî. Sistemul nostru rezolvă acest lucru și permite dezvoltarea unui țesut mai gros și mai stabil", a explicat Takeuchi.

În articolul publicat în revista Trends in Biotechnology, cercetătorii descriu cum au cultivat o bucată de carne de pui de 11 grame, folosind această metodă inovatoare. 

"Creșterea unor bucăți mai mari și mai bine structurate de carne ar putea ajuta la reproducerea fidelă a texturii și aspectului cărnii convenționale, cum ar fi pieptul de pui", a explicat profesorul Takeuchi.

"Deși carnea cultivată (N.r. - crescută în laborator) tocată este mai ușor de produs, nu reușește întotdeauna să reproducă acea structură fibroasă și senzația în gură pe care consumatorii o asociază cu carnea reală", a adăugat acesta.

În prezent, fibrele goale utilizate în bioreactor trebuie îndepărtate manual după finalizarea procesului de cultivare. Totuși, cercetătorii intenționează să le înlocuiască cu fibre comestibile din celuloză, care să poată rămâne în produsul final și chiar să contribuie la textura acestuia.

Profesorul Stewart a adăugat că fibrele comestibile ar putea permite adăugarea de minerale în carne, precum zinc şi seleniu, benefice mai ales pentru persoanele în vârstă. De asemenea, el a sugerat că este posibil ca aromele – precum sosul masala – să fie adăugate direct în fibră, pentru a crea, de exemplu, un nugget de pui tikka masala, scrie The Guardian.

Takeuchi consideră că versiunile viitoare ale bioreactorului ar putea necesita sânge artificial, capabil să transporte mai mult oxigen către celule, pentru a susține creșterea unor bucăți mai mari de carne.

"La început, aceste produse vor fi, cel mai probabil, mai scumpe decât carnea convențională, din cauza costurilor ridicate de materiale și producție. Dar dezvoltăm activ sisteme scalabile, de calitate alimentară, iar dacă vom reuși, prețurile vor scădea semnificativ în timp", a declarat Takeuchi.

×
x close