Antena 3 CNN Life Știinţă Alcoolul crește considerabil riscul de boli de inimă, mai ales în cazul femeilor. Numărul de pahare care pune sănătatea în pericol

Alcoolul crește considerabil riscul de boli de inimă, mai ales în cazul femeilor. Numărul de pahare care pune sănătatea în pericol

Un obicei regulat de a bea alcool poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă, mai ales în cazul femeilor, arată un studiu recent.

Alcoolul crește considerabil riscul de boli de inimă, mai ales în cazul femeilor. Numărul de pahare care pune sănătatea în pericol
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Mar 2024   •   23:30

Cercetările au stabilit o legătură între nivelurile ridicate de consum de alcool și orice altceva, de la cancer la boli hepatice, dar mesajele referitoare la impactul acestuia asupra sănătății inimii au fost neclare în ultimii ani. Acum există noi date care sugerează că un obicei regulat de a bea alcool poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă. Acest lucru pare să fie valabil mai ales pentru femei.

Sunt concluziile unui studiu care va fi prezentat la sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie, notează Yahoo Life.

Studiul, care va fi prezentat la sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie, a analizat date de la peste 430.000 de persoane fără boli de inimă care au primit îngrijire în cadrul organizației de sănătate Kaiser Permanente Northern California între 2014 și 2015.

Informațiile privind consumul de alcool al participanților au fost colectate în timpul vizitelor de îngrijire primară, iar cercetătorii au comparat aceste date cu diagnosticele de boli coronariene în timpul unei perioade de urmărire de patru ani. (Boala coronariană apare atunci când arterele care alimentează inima cu sânge se îngustează, limitând fluxul sanguin. Acest lucru poate crește, de asemenea, riscul de dureri în piept și evenimente cardiace, inclusiv un atac de cord).

În timpul perioadei de studiu, 3.108 participanți au fost diagnosticați cu boli coronariene, iar ratele au crescut cu niveluri mai ridicate de consum de alcool. La femei, cele care aveau un consum ridicat de alcool (definit ca fiind opt sau mai multe băuturi pe săptămână) aveau un risc cu 45% mai mare de boli de inimă în comparație cu cele care au raportat un consum scăzut (unul sau două pahare pe săptămână).

Femeile care consumau regulat alcool au avut cu 68% mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă în comparație cu femeile care au declarat că sunt consumatoare moderate de alcool. 

Bărbații care au avut un consum ridicat de alcool (definit ca fiind 15 sau mai multe băuturi pe săptămână) au avut cu 33% mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă în comparație cu bărbații care au avut un consum moderat, sau între trei și 14 băuturi pe săptămână.

"Există de mult timp această idee că alcoolul este bun pentru inimă - dar tot mai multe dovezi contestă această noțiune", a declarat pentru Yahoo Life autorul principal al studiului, Dr. Jamal Rana, cardiolog în cadrul Permanente Medical Group și cercetător adjunct în cadrul diviziei de cercetare de la Kaiser Permanente Northern California.

Medicii explică de ce femeile par să fie mai expuse riscului

"Femeile procesează alcoolul în mod diferit față de bărbați din cauza diferențelor biologice, inclusiv în ceea ce privește dimensiunea corpului", spune Dr. Jamal Rana, explicând că organismul femeilor absoarbe, de obicei, mai mult alcool și le ia mai mult timp să îl metabolizeze.

×
Subiecte în articol: alcool boli inima femei pahare sănătate
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close