
Un nou studiu sugerează că megalodonul (Otodus megalodon) ar fi fost cu până la 4,5 metri mai lung decât se estimase anterior, atingând 24,3 metri. De asemenea, cercetătorii cred că acest rechin preistoric nu arăta ca un mare rechin alb supradimensionat, ci avea un corp mai suplu, scrie Live Science.
Cât de mare era megalodonul
Studiile anterioare bazate pe analiza dinților estimau că megalodonul atingea o lungime de 18-20 metri. Însă, noua cercetare, publicată în revista Palaeontologia Electronica pe 9 martie, a analizat proporțiile unui fragment de coloană vertebrală de 11 metri, cel mai mare descoperit vreodată, și l-a comparat cu scheletele a peste 150 de specii de rechini dispăruți.
Dacă raportăm acest fragment la dimensiunile altor rechini, un megalodon ar fi avut un cap de 1,8 metri și o coadă de 3,6 metri, având o lungime totală de 16,4 metri. Totuși, cercetătorii au descoperit o vertebră și mai mare, de 23 cm diametru, ceea ce sugerează că un megalodon ar fi putut crește până la 24,3 metri.
Megalodonii aveau pui uriași
Studiul mai arată că megalodonii nășteau pui vii, iar aceștia aveau deja dimensiuni impresionante la naștere, între 3,6 și 3,9 metri lungime.
Cum arăta, de fapt, megalodonul
Până acum, mulți cercetători credeau că megalodonul avea forma unui mare rechin alb (Carcharodon carcharias), din cauza asemănării dinților fosilizați. Însă autorii studiului contestă această ipoteză.
"Studiile anterioare au presupus pur și simplu că megalodonul arăta ca o versiune gigantică a marelui rechin alb, fără dovezi clare", explică Kenshu Shimada, profesor de paleobiologie la Universitatea DePaul din Chicago.
Noua cercetare sugerează că acest prădător preistoric era mai suplu și hidrodinamic, semănând mai mult cu un rechin-lămâie (Negaprion brevirostris) decât cu un mare rechin alb.
Totuși, această teorie rămâne controversată. Jack Cooper, cercetător la Universitatea Swansea, consideră că metoda folosită pentru a reconstitui corpul megalodonului, bazată pe dinamica înotului balenelor, ar putea să nu fie aplicabilă rechinilor, deoarece aceștia înoată diferit.
"Planul corporal propus este posibil, dar ar trebui considerat doar o ipoteză de lucru. Reconstrucțiile anterioare nu pot fi încă excluse definitiv", spune Cooper.