Antena 3 CNN Life Știinţă Curiosity, scos din funcţiune de savanţii NASA, îşi va relua toate activităţile până săptămâna viitoare

Curiosity, scos din funcţiune de savanţii NASA, îşi va relua toate activităţile până săptămâna viitoare

Curiosity, scos din funcţiune de savanţii NASA, îşi va relua toate activităţile până săptămâna viitoare
de S.T.    |    06 Mar 2013   •   17:35

Roverul american Curiosity, scos din funcţiune de savanţii de la NASA, pentru a remedia o defecţiune a computerului de bord, îşi va relua toate activităţile ştiinţifice până săptămâna viitoare, a anunţat Agenţia spaţială americană, citată de AFP.
   
Pe 28 februarie, inginerii americani au transferat pe un computer de rezervă rezultatele operaţiunilor efectuate de robotul Curiosity de la sosirea lui pe Marte, pe 6 august 2012, din cauza unei defecţiuni apărute la nivelul memoriei computerului principal.

Robotul Curiosity a fost pus în aşteptare din motiv de pană la computer
  
"Trebuie să mai efectuăm o serie de operaţiuni-test pentru computerul principal, precum poziţionarea braţului robotizat al roverului", a declarat Richard Cook, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), un institut de cercetare pe care NASA îl deţine la Pasadena.
  
Cauza acelei probleme tehnice apărute la nivelul memoriei computerului principal nu este deocamdată cunoscută, a precizat NASA.
   
Ca majoritatea vehiculelor spaţiale, Curiosity este echipat cu un computer de rezervă, care este capabil să asigure funcţionarea roverului în cazul producerii unor probleme tehnice.
   
Curiosity nu a pierdut niciun moment contactul cu Terra, au precizat cercetătorii de la NASA.
   
Roverul american a colectat pe 20 februarie primul eşantion provenind din interiorul unei roci sedimentare marţiene, aceasta fiind o premieră planetară pentru un robot aflat în afara Terrei.

După ce a fost trecut printr-o sită, eşantionul recoltat a fost transferat în laboratorul de chimie şi mineralogie (Chemistry and Mineralogy/ CheMin) aflat la bordul roverului Curiosity.

Premieră PLANETARĂ realizată de roverul Curiosity. Ce s-a întâmplat pe Planeta Marte
   
Robotul cu şase roţi este cel mai sofisticat echipament trimis pe o altă planetă, având la bord zece instrumente ştiinţifice. El s-a plasat în craterul Gale, la 6 august.

Obiectivul misiunii de doi ani este de a determina dacă viaţa microbiană a fost posibil în trecut pe Planeta Roşie.

×
Subiecte în articol: roverul Curiosity NASA
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close