
O misiune arheologică egipteană-americană a descoperit un mormânt regal din Perioada Intermediară a Doua (1700-1550 î.Hr.) în necropola Muntelui Anubis, situată în provincia centrală Sohag din Egipt, scrie Heritage Daily.
Muntele Anubis este un munte sacru cu un vârf piramidal situat pe stâncile deșertului Abydos. Acest vârf a fost un punct de referință conceptual în complexul mortuar al faraonului Senusret III (1878-1839 î.Hr.), din Dinastia a XII-a a Regatului Mijlociu. De asemenea, necropola a fost aleasă ca loc de înmormântare de către presupusa Dinastie a Abydosului, o dinastie locală efemeră care a condus părți din Egiptul de Mijloc și Superior în timpul Perioadei Intermediare a Doua.
Un mormânt regal misterios
Potrivit unui comunicat recent al Ministerului Turismului și Antichităților, săpăturile efectuate în necropolă au scos la iveală un mormânt regal al unui faraon necunoscut. Acesta constă într-o cameră funerară din calcar, acoperită cu bolți din cărămidă de lut.
Mormântul, situat la o adâncime de 7 metri, are o înălțime de 5 metri, iar pe ambele părți ale intrării sunt inscripții care menționează pe Isis și Nephthys, două dintre cele mai importante zeițe ale Egiptului antic.
În interiorul mormântului se află benzi galbene inscripționate, care probabil conțineau numele proprietarului în hieroglife. Din păcate, acestea au suferit deteriorări semnificative, doar câteva texte și motive decorative rămânând intacte.
Dr. Joseph Wagner, conducătorul misiunii arheologice de la Universitatea din Pennsylvania, a remarcat că stilul arhitectural și decorativ al mormântului seamănă foarte mult cu cel al mormântului lui Woseribre Senebkay, un alt faraon din Perioada Intermediară a Doua, descoperit tot de Dr. Wagner în 2014, în sudul Abydosului.
Dr. Mohamed Ismail Khaled, Secretarul General al Consiliului Suprem al Antichităților, a declarat:
"Acest mormânt oferă noi dovezi despre practicile funerare regale din regiune și ne ajută să înțelegem mai bine peisajul politic complex al acelei perioade."