Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire remarcabilă în Marea Egee

Descoperire remarcabilă în Marea Egee

Descoperire remarcabilă în Marea Egee
29 Noi 2015   •   12:48

Un grup de arheologi și geofizicieni a descoperit o insulă uitată pe coasta occidentală a Turciei, pe care s-ar fi aflat legendara cetate antică Cannae, informează directmatin.fr.

Insula a fost menționată de istoricul grec Xenofon (430-354 î.e.n.) când a evocat bătălia care ar fi avut loc acolo în anul 406 î.e.n. între Sparta și Atena, considerată una dintre cele mai importante din războiul Peloponezului. Ea face parte din insulele Garip, numite altădată insulele Arginuse, și se află la câteva sute de kilometri de coastele turcești. În numeroase scrieri vechi erau menționate trei insule, dar în locul respectiv există doar două.

Analizând solul, cercetătorii și-au dat seama că ceea ce este în prezent o peninsulă a fost în trecut insulă. În perioada Evului Mediu s-a format un pod între insulă și coastă. O hartă realizată în secolul al XVI-lea în Imperiul otoman arată că peninsula exista deja. La originea legării de coastă ar putea fi cutremure și eroziunea naturală.

Arheologii au descoperit și vestigiile unui port din epoca elenistică (323 î.e.n. — 31 î.e.n.), un alt indiciu care vine în sprijinul ideii că actuala peninsulă a fost înainte insulă. Cetatea Cannae constituia un important punct de trecere pentru marinarii care veneau din Marea Neagră.


×
Subiecte în articol: insula marea egee turcia descoperire
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close