Antena 3 CNN Life Știinţă Semnal de alarmă. Dezastrele naturale au ucis 600.000 de oameni în 20 de ani

Semnal de alarmă. Dezastrele naturale au ucis 600.000 de oameni în 20 de ani

Semnal de alarmă. Dezastrele naturale au ucis 600.000 de oameni în 20 de ani
23 Noi 2015   •   14:44

Dezastrele naturale, tot mai frecvente, au ucis 600.000 de oameni în 20 de ani, a anunțat, luni, ONU, subliniind importanța ajungerii la un acord la Conferința internațională privind schimbările climatice COP21 de la Paris, potrivit Agerpres.

Din 1995, "dezastrele meteorologice au curmat 606.000 de vieți, în medie 30.000 pe an, cu un plus de 4,1 miliarde de persoane care au fost rănite, au rămas fără adăpost sau au avut nevoie de asistență de urgență", arată un raport al Biroului ONU pentru reducerea riscurilor de dezastre (UNISDR) citat de AFP.

Marea majoritate a acestor decese (89%) s-au înregistrat în țări cu venituri mici și au antrenat pierderi financiare evaluate la 1,9 miliarde de dolari (1,8 miliarde de euro).

"Conținutul acestui raport scoate în evidență de ce este atât de important să se ajungă la un nou acord privind schimbările climatice la COP21 de la Paris, în decembrie", a declarat directorul UNISDR, Margareta Wahlstrom, în prezentarea documentului.

COP21 urmează să se desfășoare la Le Bourget, la nord de Paris, în perioada 30 noiembrie — 11 decembrie, cu scopul adoptării de către 195 de țări, sub auspiciile ONU, a unui acord global ce vizează limitarea încălzirii globale a planetei. Este vorba de asumarea unor angajamente din partea țărilor pentru a limita creșterea temperaturii la 2 grade Celsius față de era pre-industrială.

"Schimbările climatice, variabilitățile climatice și fenomenele meteorologice amenință eradicarea sărăciei extreme" în lume, a declarat dna Wahlstrom, lansând un apel țărilor, între altele, de a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră, de a îmbunătăți urbanizarea teritoriilor lor și de a opri degradarea mediului.

Conform acestui raport, care se concentrează exclusiv pe ultimii douăzeci de ani, "catastrofele climatice devin tot mai frecvente, în special datorită creșterii susținute a numărului de inundații și furtuni". ONU avertizează că înmulțirea acestor fenomene au urma să continue "în deceniile următoare chiar dacă oamenii de știință nu au reușit încă să determine în ce măsură frecvența lor este cauzată de schimbările climatice.

Numai inundațiile au reprezentat 47% din catastrofele climatice (între 1995 și 2015) și au afectat 2,3 miliarde de oameni, marea majoritate (95%) în Asia.

Deși mai puțin frecvente decât inundațiile, furtunile au fost fenomenele naturale cele mai ucigașe, cu 242.000 de decese cauzate.

În total, Statele Unite și China au înregistrat cel mai mare număr de dezastre meteorologice din 1995, în principal din cauza întinderii teritoriilor lor. Dar China și India sunt cele care domină clasamentul celor mai afectate țări în ceea ce privește populația afectată, urmate de Bangladesh, Filipine și Thailanda. În America, Brazilia este țara cu populația cea mai afectată, iar în Africa, Kenya și Etiopia.
 

×
Subiecte în articol: schimbari climatice
Parteneri
Metoda prin care românii au păcălit automatele de reciclare
x close