Antena 3 CNN Life Știinţă Eclipsă totală de Lună, pe 10 decembrie. Fenomenul, vizibil şi din România

Eclipsă totală de Lună, pe 10 decembrie. Fenomenul, vizibil şi din România

Eclipsă totală de Lună, pe 10 decembrie. Fenomenul, vizibil şi din România
Sursa foto: Foto: astro-urseanu.ro
de M.Z.    |    05 Dec 2011   •   12:02

O eclipsă totală de lună va avea loc pe 10 decembrie, începând cu ora 13.33, informează Observatorul Astronomic Vasile Urseanu. Românii vor putea vedea a două jumătate a eclipsei, adică Luna răsărind când începe să iasă din umbra Pământului.

În acea zi, Luna va răsări la ora 16.30 şi vom putea vedea că este scufundată în umbra planetei noastre. Chiar atunci, spun specialiştii, se produce maximul eclipsei şi în următoarele 25 de minute Luna va rămâne în umbră.

Vom putea vedea cum iese din umbră începând cu ora 16.57 până la 18.18, când va rămâne în penumbră. Pentru că penumbra este foarte transparentă, putem considera (din punct de vedere vizual) că eclipsa a luat sfârşit. Geometric, vorbind eclipsa se va termina la 19.30, când Luna iese complet şi din penumbră.



Eclipsa durează cinci ore şi 56 de minute. Fenomenul va fi vizibil numai dacă cerul va fi senin.

Astronomii spun că, pentru a vedea eclipsa de Lună, nu este necesar un binoclu sau un instrument astronomic, fenomenul fiind vizibil cu ochiul liber.

Cei care doresc să vadă eclipsa de la Observatorul Astronomic trebuie să ştie că programul începe de la ora 16.30. Chiar dacă va fi senin, din cauza orizontului blocat de clădirile din oraş, este imposibil să vedem Luna până la ora 17.30.

Eclipsa se va vedea în totalitate din Asia şi Australia, iar din America de Nord, Europa şi Africa se va vedea pe jumătate (americanii vor vedea prima jumătate, noi a doua), se mai arată pe site-ul amintit.

×
Subiecte în articol: eclipsa Luna eclipsa de Luna România
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close