Antena 3 CNN Life Știinţă Explicaţii ştiinţifice pentru cea mai cruntă durere simţită de oameni

Explicaţii ştiinţifice pentru cea mai cruntă durere simţită de oameni

Explicaţii ştiinţifice pentru cea mai cruntă durere simţită de oameni
Sursa foto: Foto: weheartit.com
11 Noi 2015   •   17:32

„Inima frântă” nu este un mit, ci un sindrom uneori mortal. Iar asta nu o spunem noi, ci oamenii de știință. Charles Aznavour cântă de circa 50 de ani „Mourir d’aimer”, iar refrenul este atât de popular, încât numeroși medici îl analizează cu atenție. 

În cardiologie, durerea din dragoste poartă numele de cardiomiopatie de stres sau „tako tsubo”. La începutul lunii septembrie, un colectiv de 26 de cercetători de la spitalul din Zurich a participat la un studiu publicat ulterior în revista New England Journal of Medicine și desfășurat pe peste 1.750 de pacienți, în scopul îmbunătățirii diagnosticării acestei patologii.

Sindromul „inimii frânte” ar afecta anual 2% dintre pacienții victime ale unor atacuri cardiace. În general sunt femei (80%) de peste 60 de ani, care au trecut printr-o despărțire, decesul unei persoane apropiate sau pur și simplu un mare stres emoțional. „Ca urmare a unui fapt care l-a contrariat sau a unui stres afectiv, pacientul simte o puternică durere în piept, asemănătoare cu un infarct. Durerea radiază în maxilar și braț”, spune Claire Mounier-Vehier, cardiolog, președintă a Federației franceze de cardiologie.


Citiţi mai mult pe playtech.ro. 

×
Subiecte în articol: durere
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close