Antena 3 CNN Life Știinţă Fosilă veche de 49 de milioane de ani, descoperită în Antarctica. Ar putea fi prima balenă acvatică

Fosilă veche de 49 de milioane de ani, descoperită în Antarctica. Ar putea fi prima balenă acvatică

Fosilă veche de 49 de milioane de ani, descoperită în Antarctica. Ar putea fi prima balenă acvatică
Sursa foto: Foto: blindloop.com
de N.B.    |    12 Oct 2011   •   17:37

Cercetătorii argenitinieni au descoperit în Antarctica ceea ce ar putea fi rămăşiţele fosilizate ale celei mai vechi balene care trăia exclusiv în mediul marin, informează Associated Press.

Conform specialiştilor, descoperirea ar putea demonstra că balenele au evoluat mult mai repede din strămoşii lor, amfibienii, decât s-a crezut până acum.

Coordonatorul cercetărilor, Marcelo Reguero, care a condus o echipă compusă din oameni de ştiinţă din Argentina şi Suedia, a anunţat că fosila descoperită în februarie a fost datată şi are o vechime de circa 49 de milioane de ani. În ceea ce priveşte evoluţia speciilor, această vechime nu este depărtată de cea a proto-balenelor, fosile datate la 53 de milioane de ani în urmă.

Proto-balenele erau amfibieni, având capacitatea să trăiască atât pe uscat cât şi în apă. În contrast, fosila descoperită aparţine unui animal din grupul Basilosauridae, o familie de balene complet acvatice.

"Importanţa acestei descoperiri este faptul că este cea mai veche balenă care trăia exclusiv în mediul acvatic", a declarat Reguero.

Paul Sereno, paleontolog la Universitatea din Chicago, susţine că , dacă descoperirea va rezista în faţa testelor oamenilor de ştiinţă, va demonstra că arheocetele, strămoşii cetaceelor moderne, au evoluat mult mai rapid din amfibieni.

×
Subiecte în articol: balena Antarctica
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close