Antena 3 CNN Life Știinţă Gheaţa polară se retrage. Un aisberg uriaş se va desprinde de un gheţar din Antarctica

Gheaţa polară se retrage. Un aisberg uriaş se va desprinde de un gheţar din Antarctica

Gheaţa polară se retrage. Un aisberg uriaş se va desprinde de un gheţar din Antarctica
Sursa foto: Foto: nasa.gov
de N.B.    |    03 Noi 2011   •   17:22

Cercetătorii din cadrul NASA, care participă la proiectul Operation Ice Bridge, au descoperit o fisură imensă care a apărut la suprafaţa unuia dintre gheţarii din Antarctica. Aceasta este prima oară când o misiune de cercetare are ocazia de a documenta formarea unui aisberg major în timp ce aceasta se produce, informează NASA.

Operation Ice Bridge este cel mai mare proiect de supraveghere şi documentare aeriană a gheţii polare. Planificat pe o durată de şase ani, proiectul va oferi o imagine tri-dimensională fără precedent a suprafeţelor îngheţate din cercurile polare.

Gheaţa polară eliberează în mod constant aisberguri, dar aceasta este prima dată când acest proces va putea fi documentat încă de la începutul său.

Fisura a fost descoperită în gheţarul Pine Island, unul dintre cei mai mari şi cei mai instabili gheţari ai planetei, studiat cu atenţie, fiind una dintre cele mai mari surse de incertitudine în ceea ce priveşte creşterea nivelului apelor la scară globală.

Cu ajutorul unei tehnologii care foloseşte fascicule laser, cercetătorii au măsurat fisura şi au stabilit că aceasta are o lungime de aproximativ 29 de kilometri, o lăţime de 250 de metri (în punctul de despărţire maximă), şi o medie de lăţime de 79 de metri.

Când aisbergul se va desprinde, va avea o suprafaţă de aproximativ 880 de kilometri pătraţi. Retragerea gheţei polare rezultate în urma desprinderii va fi cea mai mare din istoria documentată a zonei.

 


Vezi mai multe imagini aici.

×
Subiecte în articol: ghetar incalzire globala NASA Antarctica
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close