Antena 3 CNN Life Știinţă Japonia a creat un deget-robot acoperit cu piele umană ”vie”, capabil să se regenereze singur în caz de rănire

Japonia a creat un deget-robot acoperit cu piele umană ”vie”, capabil să se regenereze singur în caz de rănire

Fabricat în Japonia, un deget robot acoperit în întregime cu piele umană ”vie”: elastic şi hidrofug, este capabil chiar să se regenereze singur, reparând orice răni cu ajutorul unui plasture de colagen.

Japonia a creat un deget-robot acoperit cu piele umană ”vie”, capabil să se regenereze singur în caz de rănire
Sursa foto: Twitter
de Alexandra Ionescu    |    10 Iun 2022   •   16:38

Rezultatul, care reprezintă un prim pas către roboţi din ce în ce mai umani, este publicat în revista „Matter” de cercetătorii de la Universitatea din Tokyo. Shoji Takeuchi, unul dintre autorii studiului, spune: „Deoarece degetul este alimentat de un motor electric, este interesant să-i auzim zgomotele comparativ cu un deget real”.

Până acum, pielea roboţilor a fost realizată din silicon, un material care nu reproduce perfect textura mai fină a pielii sau funcţiile sale specifice.

Au fost făcute diverse încercări de a produce foi de piele vie cu care să fie acopere roboţii, dar aceştia au avut un succes redus din cauza dificultăţii de adaptare a acestora la structuri dinamice şi suprafeţe neregulate precum cele ale roboţilor.

Prin urmare, grupul japonez a încercat o abordare diferită, scufundând degetul robotizat într-o soluţie făcută din colagen şi celule de ţesut conjunctiv uman (fibroblaste).

Odată ce acest amestec a fost ataşat de deget, formând o bază uniformă pe care s-a depus un alt strat de celule epidermice, care a conferit pielii degetului robotizat aceeaşi consistenţă ca şi pielea umană.

Pielea astfel obţinută este suficient de elastică pentru a rămâne aderentă la degetul robotizat şi a se adapta la mişcările acestuia: în cazul unei accidentări se poate autorepara cu ajutorul unui pansament pe bază de colagen.

Pielea este mai delicată decât pielea naturală şi pentru a supravieţui are nevoie de un sistem care furnizează nutrienţi şi elimină deşeurile mimând funcţia vaselor de sânge.

Cu toate acestea, cercetătorii lucrează deja pentru a rezolva aceste probleme şi pentru a dota pielea cu elemente noi, cum ar fi neuroni senzoriali, unghii şi glandele sudoripare, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: japonia stiinta deget robot piele
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close