Antena 3 CNN Life Știinţă O forță invizibilă a „mâncat” atmosfera lui Marte timp de secole… iar NASA tocmai a surprins-o

O forță invizibilă a „mâncat” atmosfera lui Marte timp de secole… iar NASA tocmai a surprins-o

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 07:10 14 Iun 2025 Modificat la 09:32 14 Iun 2025
planeta marte
Pentru prima dată, oamenii de știință au observat direct un fenomen evaziv numit “sputtering atmosferic”. Foto: Getty Images

După un deceniu de observații orbitale, misiunea MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) a făcut o descoperire crucială în rezolvarea misterului dispariției atmosferei marțiene. Pentru prima dată, oamenii de știință au observat direct un fenomen evaziv numit “sputtering atmosferic”, confirmând că acesta joacă un rol important în “evaporarea” atmosferei Planetei Roșii — și, posibil, în pierderea apei de la suprafață, scrie Daily Galaxy.

Un nou indiciu despre dispariția apei de pe Marte

În urmă cu foarte mulți ani, Marte era, cel mai probabil, o planetă mult mai umedă. Dovezi geologice arată existența apei lichide la suprafață, dar întrebarea esențială a rămas: unde a dispărut toată apa — și de ce? Datorită MAVEN, cercetătorii sunt acum mai aproape de un răspuns.

Răspunsul se află în sputtering-ul atmosferic — un proces în care particule încărcate energetic, precum ionii grei din vântul solar, lovesc atmosfera marțiană și aruncă în spațiu atomi și molecule neutre.

„Este ca și cum ai face o săritură în piscină cu tot corpul,” a explicat Shannon Curry, coordonatoarea misiunii MAVEN, de la Universitatea din Colorado Boulder. „Ionii grei sunt ca un bolovan care intră cu forță în atmosferă și stropesc în toate direcțiile moleculele de gaz.”

Până acum, existența acestui proces fusese dedusă indirect, mai ales din analiza izotopilor de argon din atmosfera superioară. Însă în această nouă observație este prima dată când sputtering-ul a fost surprins în timp real.

Cum a fost surprins fenomenul în timp real

Pentru a observa direct sputtering-ul, echipa MAVEN a folosit simultan trei instrumente-cheie ale navei spațiale: analizatorul de ioni ai vântului solar, magnetometrul și spectrometrul de masă pentru gaze neutre și ioni. Acestea au colectat date atât de pe partea luminată, cât și de pe cea întunecată a planetei, la altitudini joase — o operațiune care a necesitat ani de planificare.

Rezultatul? O hartă detaliată a particulelor de argon “proiectate” din atmosferă, indicând exact unde și cum vântul solar a izbit atmosfera și a aruncat moleculele în spațiu.

Descoperirea remarcabilă: rata de sputtering este de patru ori mai mare decât estimările anterioare, și crește semnificativ în timpul furtunilor solare. Asta înseamnă că în trecutul îndepărtat, când Soarele era mult mai activ, acest fenomen a contribuit masiv la pierderea atmosferei.

Un nou capitol în înțelegerea atmosferei planetei Marte

Confirmarea sputtering-ului nu este doar o realizare tehnică. Ea întărește teoria conform căreia acest proces a fost un mecanism principal în eroziunea atmosferei marțiene, după ce planeta și-a pierdut câmpul magnetic protector. Fără acel scut, atmosfera a devenit vulnerabilă în fața vântului solar, iar condițiile necesare păstrării apei lichide s-au degradat.

„Rezultatele stabilesc clar rolul sputtering-ului în pierderea atmosferei și în istoria apei de pe Marte”, a spus Curry. Studiul a fost publicat în Science Advances.

 

×
Parteneri
TOP articole
x close