
Arheologii au descoperit un mormânt vechi de 4.400 de ani al unui prinţ egiptean, în situl arheologic Saqqra. În interiorul mormântului a fost găsită o uşă roz, falsă, cu o semnificaţie antică inedită, scrie Live Science.
Uşa uriașă "falsă" roz reprezintă o "intrare" și "ieșire" pentru sufletele din viața de apoi, spun cercetătorii. Mormântul îi aparține prințului Userefre, scris și Waser-If-Re, fiul regelui Userkaf, scris și Wserkaf, un faraon care a domnit în jurul anilor 2465-2458 î.Hr. în timpul dinastiei a V-a a Egiptului (aprox. 2465-2323 î.Hr.).
Ușa falsă recent descoperită are inscripții care spun că el a fost un "prinț ereditar", precum și un "judecător", un "ministru", un "guvernator" a două regiuni și un "preot care cântă",.
"Înainte de această descoperire, nici măcar nu știam că există", a declarat Ronald Leprohon, profesor emerit de egiptologie la Universitatea din Toronto, care nu a fost implicat în descoperire. Leprohon a remarcat că numele prințului ar fi putut însemna "Re este puternic". Re (scris și Ra) a fost un zeu al soarelui în Egiptul antic.
Ușa falsă gigantică, care este făcută din granit roz, are aproximativ 4,5 metri înălțime și 1,2 m lățime, a declarat Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților într-un comunicat. În Egiptul antic, ușile false erau un lucru obişnuit în morminte, deoarece egiptenii credeau că sufletele decedaților pot intra și ieși prin ele.
Dimensiunile imense ale ușii și construcția din granit roz sunt remarcabile, au spus experții.
"Este prima dată când o ușă falsă ca aceasta a fost găsită în Saqqara. Statutul bărbatului de prinț cu titluri importante explică de ce i s-a construit o ușă falsă ca aceasta", a declarat Zahi Hawass , un fost ministru al antichităților care conduce săpăturile la mormânt.
"În acest moment, ușile false sunt cel mai frecvent făcute din calcar, care era o resursă omniprezentă în Egipt. Deoarece granitul roz și roșu era extras și transportat din Aswan (aproximativ 644 km în sud), era mai scump și rezervat regalității și elitei înalte", a spus Melanie Pitkin, un curator senior la Muzeul Chau Chak Wing de la Universitatea din Sydney, care nu a fost implicată în descoperire.
O masă de granit roșu a fost găsită lângă ușa falsă. Leprohon a remarcat că în Egiptul antic, oamenii lăsau uneori ofrande de mâncare pe mese și credeau că decedatul putea mânca "în mod magic" ofrandele.
"În realitate, preoții funerari și familiile lor au mâncat de fapt mâncarea", a remarcat el.
Statuia unui rege bătrân
Mormântul pare să fi fost refolosit la un moment dat în timpul dinastiei a 26-a (aprox. 688-525 î.Hr.). În acest moment, în ea a fost plasată o statuie care îl înfățișează pe regele Djoser, împreună cu soția și copiii săi.
Djoser a domnit în timpul celei de-a treia dinastii (în jur de 2649 până în 2575 î.Hr.) și a construit prima piramidă cunoscută din Egiptul antic, piramida în trepte de la Saqqara. Analiza statuii și a designului acesteia indică faptul că statuia a fost realizată în timpul domniei regelui Djoser și ar fi putut fi luată din piramida în trepte sau dintr-o clădire din apropierea acesteia.
"Statuia îîl infăţişează pe Djoser așezat, care își pune mâna dreaptă cu dragoste asupra uneia dintre fiicele sale, în timp ce regina lui este în stânga lui și își pune și mâna pe una dintre fiicele ei. În fața lor se află o statuie de granit negru care datează și din a treia dinastie", a spus Hawass.
Ann Macy Roth, profesor clinic de egiptologie la Universitatea din New York, care nu a fost implicat în descoperire, a spus că sculpturile din dinastia a treia sunt remarcabile, deoarece "există foarte puțină sculptură din acea epocă". Roth a menționat, înainte de această descoperire, că îi "vine în minte doar o singură lucrare care înfățișează o femeie", ceea ce face ca statuia ce îi reprezintă pe soția și fiicele lui Djoser să fie cu adevărat remarcabilă.
"Săpăturile sunt în desfășurare, iar camera de înmormântare a prințului nu a fost încă găsită. Am găsit doar o parte din mormânt", a remarcat Hawass.
Lara Weiss, directorul general al Muzeului Roemer și Pelizaeus din Germania, care nu a fost implicat în descoperire, a declarat că descoperirea mormântului "se adaugă la dovada tot mai mare că Saqqara a rămas un loc de înmormântare prestigios în timpul dinastiei a V-a, chiar dacă mormintele regale s-au mutat în Abusir".
"Este o piesă frumoasă de puzzle pentru înțelegerea unui moment transformator din istoria politică și religioasă a Egiptului antic – între puterea centralizată a Dinastiei a IV-a și structurile de putere de elită, probabil, mai diversificate ale celei de-a cincea", a spus aceasta.