Antena 3 CNN Life Știinţă Proiectul „Dune”. Oamenii de știință au intrat într-o cursă contra cronometru ca să afle de ce există Universul

Proiectul „Dune”. Oamenii de știință au intrat într-o cursă contra cronometru ca să afle de ce există Universul

B.C.
2 minute de citit Publicat la 09:52 13 Mai 2025 Modificat la 09:52 13 Mai 2025
proiectul dune
Oamenii de știință vor să afle, cu ajutorul proiectului numit Dune, cum s-a format Universul. FOTO: Profimedia Images

În interiorul unei laborator situat în Dakota de Sud, în SUA, oamenii de știință caută răspunsul la una dintre cele mai importante întrebări ale științei: de ce există Universul? În paralel, mai mulți cercetători din Japonia încearcă să descopere același lucru. Teoriile actuale ale astronomiei nu pot explica de ce au apărut planetele, stelele și galaxiile. Acum, ambele echipe construiesc detectoare care studiază o particulă subatomică numită neutrin, în speranța de a găsi răspunsuri. Oamenii de știință americani speră că răspunsul se află adânc în subteran, potrivit BBC.

Oamenii de știință vor să afle, cu ajutorul proiectului numit Dune (Deep Underground Neutrino Experiment), cum s-a format Universul.

Cercetătorii călătoresc la 1.500 de metri sub suprafața Pământului în trei grote uriașe subterane. Scara este atât de mare, încât echipele de construcții și buldozerele lor par ca niște jucării din plastic. Directorul de știință al programului, Jaret Heise, descrie peșterile uriașe ca fiind „catedrale pentru știință”. Aceste grote izolează Dune de zgomotul și radiația din lumea de deasupra. Acum, Dune este pregătit pentru următoarea etapă.

„Suntem pregătiți să construim detectorul care ne va ajuta să înțelegem Universul", spune el.

La baza formării Universului s-au aflat două tipuri de particule: materia – din care sunt făcute stelele, planetele și tot ceea ce ne înconjoară – și, în cantități egale, antimateria, exact opusul materiei.

Teoretic, cele două ar fi trebuit să se anuleze reciproc, lăsând doar o mare explozie de energie. Și totuși, noi am apărut, ca materie.

Cum funcționează proiectul

Oamenii de știință cred că răspunsul se află în studiul unor particule numite neutrin și anti-neutrin. Ei vor lansa fascicule ale ambelor tipuri de particule din Illinois către detectoarele din Dakota de Sud, la peste 1.200 de km distanță. Acest lucru se datorează faptului că pe măsură ce călătoresc, neutrinii și anti-neutrinii se schimbă foarte puțin. Oamenii de știință vor să afle dacă aceste schimbări sunt diferite pentru neutrini și anti-neutrini. Dacă sunt, ar putea să-i conducă la răspunsul la întrebarea de ce materia și antimateria nu se anulează reciproc.

Dune este o colaborare internațională, implicând 1.400 de oameni de știință din treizeci de țări. Unul dintre ei spune că descoperirile care ne așteaptă vor fi „transformatoare” pentru înțelegerea noastră a Universului și a umanității.

În cealaltă parte a lumii, oamenii de știință japonezi folosesc globuri aurii strălucitoare pentru a căuta aceleași răspunsuri. În toată splendoarea lor, arată ca un templu al științei. Oamenii de știință construiesc Hyper K - care va fi o versiune mai mare și mai bună a detectorului lor existent de neutrini, Super K. Echipa condusă de japonezi va fi gata să pornească fasciculul de neutrini în mai puțin de doi ani, cu câțiva ani mai devreme decât proiectul american. La fel ca Dune, Hyper K este o colaborare internațională. 

Primele rezultate vor veni după câțiva ani, așa că, momentan, formarea Universului rămâne un mister.

×
Etichete: Univers cercetatori
x close