Antena 3 CNN Life Știinţă Robotul Curiosity a găsit pe Marte o rocă ciudată, asemănătoare unor roci vulcanice de pe Pământ

Robotul Curiosity a găsit pe Marte o rocă ciudată, asemănătoare unor roci vulcanice de pe Pământ

Robotul Curiosity a găsit pe Marte o rocă ciudată, asemănătoare unor roci vulcanice de pe Pământ
Sursa foto: Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
de S.T.    |    12 Oct 2012   •   20:37

Robotul Curiosity a analizat, cu ajutorul a două dintre instrumentele sale, prima rocă de pe Marte. Aceasta are o compoziţie diferită faţă de ceea ce se aşteptau cercetătorii NASA. Potrivit misiunii, roca se aseamănă cu unele roci din interiorul Pământului.

Curiosity sau "Mars Science Laboratory" (MSL) a folosit două instrumente pentru a studia compoziţia chimică a rocii de dimensiunea unei mingi de fotbal, scrie BBC.

Datele obţinute astfel susţin unele măsurători iniţiale surprinzătoare, informeaza NASA, şi arată de ce misiunea Curiosity pune un accent atât de mare pe identificarea compoziţiei rocilor. Potrivit specialiştilor, astfel de informaţii "spun poveşti despre medii şi procese planetare nevăzute".

"Această rocă se aseamănă îndeaproape, în ceea ce priveşte compoziţia chimică, cu un tip neobişnuit de rocă vulcanică identificat în multe regiuni vulcanice de pe Pământ. Este dificil să ştim, pe baza unei singure roci marţiene de acest fel, dacă au fost formate prin aceleaşi procese, dar e un punct bun de plecare când ne gândim la originea ei", a declarat unul dintre membrii misiunii Curiosity, Edward Stolper, de la Institutul de Tehnologie din California.

Potrivit BBC, robotul Curiosity a analizat roca, denumită Jake Matijevic, în urmă cu trei săptămâni. Cercetătorii nu au anticipat că roca ar avea valoare ştiinţifică dorind, mai degrabă, să testeze simultan instrumentele robotului.

×
Subiecte în articol: Marte
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close