Antena 3 CNN Life Știinţă România a devenit membru CERN

România a devenit membru CERN

România a devenit membru CERN
Sursa foto: Foto: Cern
18 Iul 2016   •   17:27

România a devenit duminică cel de-al douăzeci şi doilea stat membru al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), în urma aderării sale la Convenţia constitutivă a organizaţiei. UNESCO, depozitarul acestei convenţii, a notificat oficial CERN în legătură cu această aderare, care încununează o lungă colaborare de 25 de ani, informează luni instituţia pe site-ul său, citează Agerpres.ro.

"Este un moment foarte special pentru România şi pentru relaţiile sale cu CERN'', a declarat Adrian Vieriţa, reprezentant permanent al României la Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi la organizaţiile internaţionale cu sediul în Elveţia. "Suntem mândri de munca multor oameni de ştiinţă şi ingineri români, care, în ultimii ani, au colaborat cu CERN şi au contribuit la acest rezultat. În calitate de stat membru cu drepturi depline, dorim să intensificăm şi să diversificăm această colaborare în beneficiul ştiinţei şi al umanităţii", a adăugat demnitarul citat pe site-ul CERN. 

"Aderarea României ca stat membru cu drepturi depline subliniază importanţa cooperării ştiinţifice în Europa, în căutarea cunoaşterii naturii la nivelul său cel mai fundamental'', a declarat Sijbrand de Jong, preşedintele Consiliului CERN. "Uniţi, putem realiza mult mai mult, decât rămânând fiecare pe drumuri separate". 

"Sunt onorat să urez bun venit României în calitate de un nou stat membru al CERN", a declarat directoarea generală a CERN, Fabiola Gianotti. "Acest eveniment asigură un viitor promiţător atât pentru CERN cât şi pentru comunitatea ştiinţifică din România, în special pentru generaţiile tinere, care vor avea mai uşor posibilitatea de a contribui la programul internaţional de cercetare pe care îl derulăm. Avem o lungă istorie de colaborare cu România, iar eu sunt încântată astăzi să văd că legăturile noastre se consolidează şi mai mult". 

Începuturile relaţiei bilaterale datează din 1991, când a fost semnat un acord de cooperare ştiinţifică şi tehnică între Guvernul României şi CERN, oferind cadrul legal pentru continuarea colaborării. 

România şi-a depus oficial candidatura de aderare la CERN în aprilie 2008. Acordul ce a conferit României statutul de candidat pentru aderare a intrat în vigoare 12 noiembrie 2010. 

Comunitatea ştiinţifică românească de la CERN a crescut constant de-a lungul anilor şi numără în prezent aproximativ o sută de reprezentanţi. România este în principal prezentă în experimentele de la acceleratorul de particule LHC, precum şi în proiectele ATLAS, Alice (A Large Ion Collider Experiment) şi LHCb (Large Hadron Collider), între altele, conform site-ului CERN. 

Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară este cel mai important laborator de cercetare în domeniul fizicii particulelor din lume. Aceasta are sediul la Geneva. Statele membre sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Ungaria, Israel, Italia, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Regatul Unit al Marii Britanii, Slovacia, Suedia şi Elveţia. Cipru şi Serbia sunt state membre asociate în faza de preaderare. Pakistan şi Turcia sunt state membre asociate. Statele Unite ale Americii, Federaţia Rusă, India, Japonia, JINR (Joint Institute for Nuclear Research, Rusia) UNESCO şi Uniunea Europeană au statut de observator.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: CERN România
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close