
Doi bărbați cu detectoare de metale care căutau artefacte din al Doilea Război Mondial într-o pădure din Polonia au dat peste ceva mult mai vechi: o sabie de aproape 2.000 de ani, spartă intenționat în trei bucăți. Această armă ar putea fi o ofrandă funerară pentru un membru mort din tribul vandalilor, trib germanic renumit pentru jefuirea Romei în secolul al V-lea.
În luna ianuarie, cei doi căutători de comori din cadrul clubului de istorie Inventum Association au descoperit sabia în regiunea Jura, o zonă colinară împădurită din sudul Poloniei.
O analiză preliminară realizată de experții de la Muzeul Częstochowa sugerează că arma era o spadă cu două tăișuri, un tip de spadă lată folosit cel mai frecvent de războinicii germanici călare în perioada Imperiului Roman. Între secolele al III-lea î.Hr. și al V-lea d.Hr., teritoriul Poloniei era locuit de popoarele culturii Przeworsk, din care făceau parte și vandalii, potrivit Live Science.
„Sabia a aparținut unei persoane influente din triburile vandalilor”, a declarat Mariusz Włudarz, președintele Inventum Association. „Sabia a fost spartă în trei bucăți în timpul ceremoniei funerare a războinicului și plasată pe un rug funerar.”
Arme deteriorate intenționat – inclusiv săbii îndoite sau sparte, lame ciobite și scuturi aplatizate – sunt adesea găsite în mormintele culturii Przeworsk. Se crede că această practică ar fi avut origini celtice și este uneori denumită „uciderea ritualică” sau „sacrificarea” armelor.
„În prezent, cercetările asupra acestei săbii sunt în desfășurare și sunt realizate la Muzeul Częstochowa”, a precizat Włudarz. Inventum Association speră să ajute la continuarea cercetărilor la locul descoperirii, a cărui locație exactă este ținut în secret până la finalizarea analizelor.
„După finalizarea cercetărilor inițiale, sabia va fi supusă unui proces de conservare și probabil va fi expusă la Muzeul Mokra,” a adăugat Włudarz.