
Un studiu realizat de University College of London (UCL) cu privire la sănătatea mintală și bunăstare a descoperit că, de regulă, oamenii se simt mai deprimați seara și duminicile. Însă, după o noapte de somn, dimineața orice supărare, o zi de coșmar la locul de muncă sau chiar o dezamăgire amoroasă, nu mai pare atât de gravă. Astfel, în cel mai comprehensiv studiu de acest tip, oamenii de știință au concluzionat că viața pare mai frumoasă dimineața, relatează The Guardian.
Oamenii își încep ziua cu cea mai bună stare de spirit, dar spre seară ajung la polul opus, iar miezul nopții este un moment critic pentru sănătatea mintală, au descoperit oamenii de știință. Datele se schimbă însă în funcție de ziua săptămânii, dar și de anotimp.
De pilă, sănătatea mintală are oscilații în weekend, în timp ce în timpul săptămânii se menține la un nivel relativ constant, potrivit cercetării realizate de oamenii de știință de la University College of London (UCL).
„În general, lucrurile par mai bune dimineața”, au concluzionat oamenii de știință, care au publicat studiul în jurnalul BMJ Mental Health.
Sănătatea mintală, la cote înalte dimineața și vara
Sănătatea mintală și bunăstarea au o natură dinamică și suferă modificări atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Însă, foarte puține studii au analizat cum se schimbă pe parcursul unei zi, iar cele care totuși au analizat asta au făcut-o pe grupuri mici.
Oamenii de știință de la UCL au vrut să exploreze dacă ora din zi este asociată cu variații în sănătatea mintală, fericire, satisfacție personală și singurătate. De asemenea, au încercat să determine dacă acești factori variază în funcție de zi, anotimp sau an.
Aproximativ 50.000 de adulți au răspuns chestionarelor UCL din martie 2020 până în martie 2022. Factori precum vârsta, starea de sănătate sau dacă lucrează sau nu au fost luați în considerare. Ei au trebuit să răspundă la întrebări precum „în ultima săptămână cât de fericit te-ai simțit?”, „cât de mulțumit ești cu viața ta” sau „în ce măsură simți că ceea ce faci cu viața ta merită”.
Rezultatele au arătat că fericirea, satisfacția personală și sentimentul de utilitate al vieții sunt mari lunea și vinerea decât duminica. De asemenea, nivelul de fericire e mai mare marțea. Nu există însă nicio dovadă că sentimentul de singurătate variază în funcție de ziua săptămânii.
Au existat însă dovezi clare privind impactul pe care anotimpul îl are asupra stării de spirit. Primăvara, vara și toamna sunt anotimpurile cu cele mai scăzute niveluri de depresie, anxietate și singurătate. În aceste luni, fericirea și satisfacția personală sunt la cotele cele mai înalte.
De departe însă, vara este cea mai bună pentru sănătatea mintală. Anotimpul însă nu schimbă variațiile din timpul zilei, însă, notează autoriii studiului, potrivit The Guardian.
Sănătatea mintală, în strânsă legătură cu ceasul biologic
Cercetarea a fost una observațională, așa că nu poate stabili legături de cauzalitate, cu atât mai mult cu cât rezultatele e posibil să fi fost influențate inclusiv de momentul zilei în care au fost completate chestionarele.
„Am avut o bază de date mare - aproape un milion de răspunsuri la chestionare de la 49.000 de participanți. Cercetarea noastră arată că, în general, sănătatea mintală a oamenilor e mai bună dimineața și e la cel mai scăzut nivel la miezul nopții. Însă, datele ar putea fi influențate de ora la care oamenii au completat chestionarul.
De pildă, cei care au avut o dimineață bună, ar fi putut completa chestionarul atunci. Deși cercetarea noastră e interesantă, este important ca studiul să fie replicat pentru a avea concluzii certe”, a spus Dr. Feifei Bu, de la departamentul pentru știință comportamentală de la UCL.
Însă, oamenii de știință sugerează că variațile în sănătatea mintală și bunăstare pe parcursul zilei ar putea fi explicate și prin schimbările fiziologice asociate ceasului biologic.
„De exemplu, cortizolul, un hormon care reglează starea de spirit, motivația și frica, atinge vârful la scurt timp după trezire și ajunge la cel mai scăzut nivel înainte de culcare”, au spus oamenii de știință.
De asemenea, oamenii de știință au speculat că diferențele dintre zilele săptămâni și weekend-uri ar putea fi rezultatul rutinei vieții de zi cu zi, care este diferită sâmbetele și duminicile față de restul săptămânii.
Dacă cercetarea va fi validată prin alte studii, ar putea avea implicații practice importante. De pildă, serviciile de sănătate ar putea să-și adapteze resursele pentru a se coordona cu fluctuațiile privind sănătatea mintală din timpul zilei, precum prioritizarea serviciilor pentru aceste probleme de sănătate pe timp de noapte, au transmis oamenii de știință, potrivit The Guardian.