Antena 3 CNN Life Știinţă O specie rară de tigru, dispărută acum un secol, va fi readusă la viață | Primul experiment de acest gen din istorie

O specie rară de tigru, dispărută acum un secol, va fi readusă la viață | Primul experiment de acest gen din istorie

Tigrul tasmanian, dispărut de pe fața Pământului în urmă cu aproape 100 de ani, va fi readus la viață de către cercetătorii australieni. Procesul ar putea dura maximum 10 ani.

O specie rară de tigru, dispărută acum un secol, va fi readusă la viață | Primul experiment de acest gen din istorie
Sursa foto: Youtube | NFSA Films
de Ioana Mircea    |    17 Aug 2022   •   19:10

Tigrul tasmanian, dispărut de pe fața pământului cu aproape un secol în urmă va fi readus la viață.

Mai mulți cercetători australieni și americani sunt cei care intenționează să aducă înapoi specia dispărută și spun că nu le va lua mai mult de 10 ani.

Reușita ar fi una spectaculoasă și ar marca primul eveniment din istorie de reînviere a unui animal care nu mai există.

Pentru readucerea lui la viață, oamenii de știință se vor folosi de un procedeu revoluționar. Potrivit acestora, intenționează să preia celule stem de la o specie cu ADN similar și apoi, cu ajutorul tehnologiei de editare a genelor, să aducă înapoi la viață specia dispărută.

Astfel, primul tigru tasmanian ar putea fi reprodus în sălbăticie în maximum 10 ani. Procedeul va fi unul extrem de costisitor, de ordinul milioanelor de dolari și tocmai de aceea experții sunt încrezători în șansa lor.

Cu toate acestea, sunt și voci care spun că un astfel de proiect ar fi de fapt doar science fiction și nu va fi prea curând posibil.

Ideea de a aduce înapoi la viață acest animal există de mai bine de 20 de ani. La începutul anilor 2000, australienii au început să urmărească un proiect de clonare a animalului, iar de atunci s-au făcut mai multe încercări în acest sens, însă fără niciun rezultat.

Tigrul tasmanian și-a câștigat porecla datorită dungilor de pe spate, însă animalul era de fapt un marsupial, tipul de mamifer australian care își crește puii în marsupiu.

Populația de tigrii tasmanieni a început să scadă brusc odată cu apariția câinilor dingo în Australia. În cele din urmă, marsupialul a hoinărit liber doar pe insula Tasmania, dar și acolo a fost vânat până la dispariție. Ultimul exemplar captiv a murit la o grădină zoologică de pe teritoriul australian în 1936.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: tigru tasmanian
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close