
De obicei, curățenia excesivă nu este văzută ca un lucru rău, însă oamenii de știință au descoperit că Stația Spațială Internațională (ISS) este atât de sterilă încât ar putea afecta negativ sănătatea astronauților. Din acest motiv, cercetătorii sugerează că stația ar trebui să fie „mai murdară”, potrivit unui studiu, scrie The Guardian.
Studiul a constatat că ISS este în mare parte lipsită de microbii de mediu care se găsesc în sol și în apă și care sunt considerați benefici pentru sistemul imunitar. Lipsa diversității microbiene ar putea explica de ce astronauții se confruntă adesea cu probleme de sănătate legate de sistemul imunitar, cum ar fi erupții cutanate, răni reci, infecții fungice și zona zoster.
Cercetătorii propun introducerea unor microbi benefici în stațiile spațiale
Pentru a îmbunătăți sănătatea astronauților, cercetătorii propun introducerea unor microbi benefici în stația spațială, fără a compromite igiena.
„În viitor, mediile construite, inclusiv stațiile spațiale, ar putea fi concepute astfel încât să reproducă mai bine expunerea la microbi naturali de pe Pământ, în loc să fie complet sterile”, a declarat Rodolfo Salido, cercetător la Universitatea din California, San Diego.
Studiul, publicat în revista științifică Cell, s-a bazat pe probe colectate de astronauți de pe 803 suprafețe diferite ale stației. Cercetătorii au analizat mostrele pe Pământ pentru a identifica ce tipuri de bacterii și substanțe chimice sunt prezente.
Spre deosebire de probele de pe Pământ, suprafețele ISS nu conțin microbi de mediu care trăiesc în mod obișnuit în sol și apă.
Profesorul Rob Knight, microbiolog la Universitatea din California, San Diego, explică: „Este o mare diferență între a fi expus la sol sănătos, prin grădinărit, și a trăi într-un spațiu complet închis, unde ne ‘înăbușim’ în propriii microbi, fără un aport constant de microorganisme benefice din exterior.”
Cercetătorii au mai descoperit că stația conține peste tot urme de substanțe chimice din produsele de curățenie și dezinfectanți.
„Dacă ne dorim cu adevărat ca viața să prospere în afara Pământului, nu putem lua doar o mică ramură a arborelui vieții, să o trimitem în spațiu și să sperăm că va funcționa,” a spus Salido. „Trebuie să ne gândim ce alți parteneri benefici ar trebui să trimitem alături de astronauți, pentru a-i ajuta să dezvolte ecosisteme sustenabile și benefice pentru toți”, a mai declarat acesta.