Antena 3 CNN Life Știinţă Te-ar putea prosti ChatGPT? Un experiment de scriere de eseuri arată că poate

Te-ar putea prosti ChatGPT? Un experiment de scriere de eseuri arată că poate

G.M.
1 minut de citit Publicat la 13:42 24 Iun 2025 Modificat la 13:42 24 Iun 2025
mana robotica judecator tribunal decizie judecatoreasca asistent ai inteligenta artificiala
Un nou studiu arată că utilizarea ChatGPT poate duce la scăderea abilităților de învățare. Sursa foto: Getty Images

Un nou studiu arată că utilizarea ChatGPT poate duce la scăderea abilităților de învățare și poate crea opinii superficiale sau părtinitoare, scrie Euronews.

Un nou studiu realizat de Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT), din Statele Unite, sugerează că utilizarea ChatGPT ar putea provoca un declin cognitiv.

Cercetătorii de la MIT Media Lab au împărțit participanții în trei grupuri și le-au cerut să scrie eseuri folosind exclusiv ChatGPT, un motor de căutare sau fără niciun ajutor tehnologic.

În timpul redactării eseurilor, participanții au fost supuși unor scanări cerebrale cu ajutorul unui electroencefalograf (EEG). Ulterior, eseurile au fost evaluate atât de evaluatori umani, cât și de instrumente bazate pe inteligență artificială.

Rezultatele au arătat că grupul care a folosit exclusiv ChatGPT a înregistrat cea mai scăzută activare neuronală în anumite zone ale creierului și a avut dificultăți în a-și aminti sau recunoaște propria scriere. În schimb, grupul care nu a folosit nicio tehnologie a demonstrat cea mai mare implicare cognitivă și retenție a memoriei.

Cercetătorii au desfășurat apoi o a doua sesiune, în care participanții din grupul ChatGPT au fost rugați să efectueze sarcina fără asistență. În această etapă, cei care au folosit anterior ChatGPT au avut performanțe mai slabe decât ceilalți, textele lor fiind descrise drept „părtinitoare și superficiale”.

Studiul a concluzionat că utilizarea repetată a modelelor GPT poate duce la un „declin cognitiv” care afectează negativ performanța învățării pe termen lung și gândirea independentă.

Pe termen lung, persoanele afectate de acest declin pot deveni mai ușor de manipulat, suferă de o reducere a spiritului critic și a creativității și învață mai greu.

„Atunci când participanții reproduc sugestii fără a le evalua acuratețea sau relevanța, nu doar că își pierd controlul asupra ideilor, dar riscă și să internalizeze perspective superficiale sau părtinitoare”, se arată în continuarea studiului.

Totodată, cercetarea a relevat un nivel mai ridicat de satisfacție și o conectivitate cerebrală mai bună în rândul participanților care și-au scris eseurile fără ajutor tehnologic, comparativ cu celelalte grupuri.

Participanții din celelalte grupuri s-au simțit mai puțin conectați cu textele lor și nu au fost capabili să reproducă un citat din propriul eseu atunci când au fost rugați de cercetători. 

×
x close