Antena 3 CNN Life Știinţă Un arheolog spaniol susţine că a descoperit locul exact al asasinării lui Iulius Cezar

Un arheolog spaniol susţine că a descoperit locul exact al asasinării lui Iulius Cezar

Un arheolog spaniol susţine că a descoperit locul exact al asasinării lui Iulius Cezar
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.T.    |    11 Oct 2012   •   14:33

Antonio Monterroso, şeful unei echipe de arheologi spanioli, a anunţat că a descoperit locul exact unde, pe 15 martie 44 î.e.n, a fost asasinat Iulius Cezar.

„Întotdeauna am ştiut că Iulius Cezar a fost asasinat în Curia Pompei, pe 15 martie 44 î.e.n, pentru că este ceea ce ne transmit textele clasice. Însă, până de curând, nu am avut nicio dovadă concretă a acestui eveniment, prezentat de numeroase ori în pictura istorică şi în cinematografie", a declarat Monterroso pentru AFP, citat de Mediafax.

Monteroso, care lucrează la Centrul Superior de Cercetări Ştiinţifice din Spania, şi echipa sa de arheologi au descoperit o structură de ciment cu o lăţime de trei metri şi o înălţime de doi metri.

Aceasta ar fi fost comandată de Octavian Augustus, fiul adoptiv succesor al lui Cezar, chiar pe locul unde fostul conducător al Romei a fost înjunghiat, în plină şedinţă a Senatului, de un grup de senatori.

„Ştim cu certitudine că locul de unde Cezar a prezidat această şedinţă a Senatului şi unde a căzut, înjunghiat, a fost delimitat de o structură dreptunghiulară cu patru pereţi, care înconjoară o dală de ciment", a explicat arheologul iberic.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat mai multe rămăsiţe arheologice şi texte antice din perioada respectivă.

Cu toate acestea, Monterroso spune că este imposibil de spus dacă Cezar a murit în acelaşi loc.

„Corpul lui a fost dus în Forumul Roman, pentru a fi venerat, apoi a fost incinerat. Nu putem spune dacă a murit pe loc sau la câteva ore după incident”, a precizat Monterroso.

Descoperirea se înscrie în cadrul lucrărilor efectuate de specialişti în zona arheologică Torre Argentina, în centrul istoric al Romei, unde se găseşte Curia Pompei, sala unde avea loc şedinţa Senatului roman.

Monterroso recunoaşte că descoperirea făcută de el şi colegii săi şi concluzia la care s-a ajuns nu are un caracter definitiv: „Nimic nu este indiscutabil. Arheologia este o ştiinţă deschisă la dispute, la argumente, la dezbateri şi, evident, la critici”.

Cu toate acestea, anunţul arheologilor spanioli rămâne cu adevărat impresionant: „Mii de oameni pot acum să ia autobuzul şi să coboare chiar lângă locul unde Iulius Cezar a fost înjunghiat în urmă cu 2056 de ani”.


×
Subiecte în articol: asasinare roma arheologie descoperire
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close