Antena 3 CNN Life Știinţă Un sistem de camere video cu senzor termic poate detecta minciunile

Un sistem de camere video cu senzor termic poate detecta minciunile

Un sistem de camere video cu senzor termic poate detecta minciunile
Sursa foto: Foto: tk30.blogspot.com
de N.B.    |    17 Sep 2011   •   17:38

O echipă de cercetători de la universtiăţile Bradford şi Aberystwyth a realizat, în colaborare cu Agenţia Vamală din Marea Britanie, un sistem sofisticat care poate detecta dacă cineva minte, scrie BBC.

Sistemul computerizat foloseşte o cameră video, un senzor termic de rezoluţie înaltă şi un sistem de algoritmi pentru a determina dacă o persoană minte. Cercetătorii susţin că sistemul ar putea fi un ajutor foarte bun pentru serviciile de securitate.

Dispozitivul funcţionează pe baza informaţiilor adunate de cercetători, care au analizat de-a lungul anilor modul în care oamenii, în mod inconştient şi involuntar, îşi dezvăluie emoţiile prin modificări subtile ale expresiei feţei şi schimbări la nivelul circulaţiei sângelui.

Camerele video surprind micile semne, ca mişcarea ochilor, dilatarea pupilelor, asimetria feţei, sau clipitul excesiv, iar senzorul termic înregistrează cantitatea de sânge care circulă prin vase. Informaţiile sunt trecute printr-o serie de algoritmi, dezvoltaţi de-a lungul multor ani de cercetare, pentru a se determina dacă un enunţ este adevărat sau fals.

Liderul proiectul, profesorul Hassan Ugail de la Universitatea Bradford, susţine că sistemul face distincţia între adevăr şi minciună în aproximativ două treimi din cazuri, dar a fost testat numai în condiţii de laborator. Totuşi, un test în situaţii reale va fi efectuat spre finalul anului când dispozitivul va fi instalat într-un aeroport, unde va fi folosit de ofiţerii agenţiei de imgrări pentru interviurile de securitate.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie camere video
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close