Antena 3 CNN Life Timișoara, un singur oraș, mai multe culturi. De ce ar trebui să faci un popas în „mica Vienă”

Timișoara, un singur oraș, mai multe culturi. De ce ar trebui să faci un popas în „mica Vienă”

Sunt puține locurile în care influențele mai multor popoare se întrepătrund atât de rafinat ca în Timișoara. Totul se armonizează perfect, nu există nimic strident, iar rezultatul este uimitor: un oraș unic în felul său, care are atât de multe de oferit celui dispus să-i descopere frumusețile.

Timișoara, un singur oraș, mai multe culturi. De ce ar trebui să faci un popas în „mica Vienă”
de Georgiana Adam    |    15 Sep 2022   •   12:53

Orașul de pe Bega a înflorit peste secole datorită inteligenței, ingeniozității și muncii statornice a locuitorilor săi, veniți din aproape toată Europa. Și-au adus cu ei tradițiile, obiceiurile, arta, mâncarea și stilul de viață. Timișoara este, astfel, un exemplu de succes în ceea ce privește toleranța și lucrul bine făcut. Te invit să descoperi câteva aspecte care să te facă să pășești pragul „capitalei Banatului”.

Unitate în diversitate

Timișoara este orașul în care locuiesc frățește români, germani, maghiari, sârbi, ucraineni, bulgari, italieni, tătari, armeni, chiar și chinezi. Mozaicul etnic a adus, cum era de așteptat, un plus de bogăție în cultura și tradiția orașului.

Un tezaur gastronomic de excepție

E greu să găsești o ofertă culinară mai variată decât cea din Timișoara. Cele mai reprezentative mâncăruri ale locuitorilor veniți de pe alte meridiane și-au găsit locul aici, deseori redenumite în grai românesc: spätzle și gulaș, țușpais de călărabe (Kohlrabi Zuspeise) și șmoră coaptă (Kaiserschmarrn), gomboti cu prune (szilvas gombocz) și găluște pe varză (Kraut und Knedl).

Arhitectură de înaltă clasă

Timișoara se mândrește cu o pleiadă de clădiri și spații publice construite în stil baroc și, mai ales, Art Nouveau/Secession. Curentul, apărut în Belgia ca o revoltă împotriva tradiției clasiciste, și-a lăsat pregnant urmele în cartierele Fabric, Iosefin, Cetate și Elisabetin.

O plimbare pe care o începi pe Podul Decebal te va conduce către palatele Neptun, Szekely, Kunz și Max Steiner, până la Sinagoga din Fabric, o bijuterie arhitecturală cu influențe neoromantice și gotice. Frumoasele clădiri sunt și motivul pentru care Timișoara a fost supranumită „mica Vienă”.

Salba de parcuri a orașului

Orașul a fost cunoscut cândva drept „orașul rozelor”, nume pe care și l-a luat de la cele peste 1400 de specii de trandafiri, cultivate de două familii, Mühle și Niemetz, flori pe care le exportau în toată Europa, fiind și furnizorii multor case regale.

Stimulați de această tradiție, îndrăgostiți de flori și verdeață, edilii Timișoarei au creat, de-a lungul timpului, largi spații de promenadă și relaxare. Poți hoinări de-a lungul canalului Bega, trecând din parc în parc.

Parcurile Rozelor, Botanic, Alpinet, Justiției sau Regina Maria sunt binecunoscute locuitorilor, dar și vizitatorilor frecvenți.

Festivalurile timișorene

În orașul de pe Bega există festivaluri pentru mai toate modalitățile de expresie a culturii. Fie că e vorba de muzica de toate genurile, de gastronomie sau arte interdisciplinare, iubitorii genurilor pot găsi aici câte o manifestare dedicată acestora.

Jazz on the River, La Pas, Street Food Festival, Simultan, Bega Bulevard, Flight Festival sau Revolution sunt câteva dintre ofertele culturale pentru oaspeții din țară sau străinătate.

Nu putem încheia fără a pomeni câteva din recordurile inedite pe care le deține Timișoara:

  • a fost primul oraș din Europa și al doilea din lume, după New York, care a introdus iluminatul stradal electric (1884);

  • pentru prima dată în Europa, un tramvai a circulat pe străzile din Timișoara (1869). Era tras de cai și avea 15 locuri;

  • primul canal navigabil din România a fost pe râul Bega, care traversează orașul. A impulsionat comerțul și schimburile culturale.

Și dacă toate acestea nu au fost de-ajuns ca să te facă să vizitezi capitala Banatului, iată și un eveniment viitor, care sigur te va convinge: în 2023 Timișoara este desemnată Capitală Culturală Europeană.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close