Antena 3 CNN Life Topuri Topul celor mai educați europeni. Locul pe care se află românii

Topul celor mai educați europeni. Locul pe care se află românii

A fost făcut topul celor mai educați locuitori din Europa. În cadrul acestuia a fost arătat și pe ce loc se află românii.

Topul celor mai educați europeni. Locul pe care se află românii
Sursa foto: Getty Images I arrowsmith2
de Ioana Mircea    |    14 Apr 2024   •   19:30

Datele recente oferite de Eurostat dezvăluie o variație semnificativă a nivelului de educație în Europa, evidențiind diferențe notabile între țări și tendințe în creștere în rândul tinerilor.

Conform rapoartelor, aproape o treime dintre adulții cu vârste între 25 și 74 de ani din Uniunea Europeană dețin o diplomă de învățământ superior. Cu toate acestea, acest procent variază semnificativ între țări, cu Irlanda conducând cu aproape jumătate din populație având studii superioare, în timp ce doar 17,4% dintre români au atins acest nivel.

În România, 17,4% dintre adulți au absolvit studii superioare, în timp ce peste 60% au studii medii și aproape 22% nu au nici măcar studii liceale. Aceste niveluri educaționale sunt clasificate în scăzut, mai puțin de liceu, mediu, liceu, și înalt, studii universitare, iar tendințele actuale arată că ponderea absolvenților de învățământ terțiar în rândul tinerilor din Europa este în creștere semnificativă.

Femeile sunt în general mai educate decât bărbații, cu o proporție mai mare de absolvenți de învățământ superior în majoritatea țărilor europene. În țările nordice și baltice, procentul absolvenților de învățământ superior a fost peste media UE, în timp ce Italia și România au înregistrat cele mai scăzute niveluri.

În ceea ce privește educația adulților, învățarea pe tot parcursul vieții este esențială pentru actualizarea competențelor și cunoștințelor. Cu toate acestea, datele arată că doar 5,4% dintre adulții români au participat la cursuri de formare în ultimele 4 săptămâni.

După România, Italia a înregistrat cea mai mică pondere a absolvenților de învățământ superior, cu doar 18,5%. Germania a avut, de asemenea, un procent ușor sub media UE, de 31,5%.

În patru țări din UE, peste 40% dintre locuitori aveau doar studii inferioare. În timp ce ponderea populației cu studii superioare a fost semnificativ mai mică în țările candidate la UE. Turcia a avut de departe cea mai mare pondere a populației cu un nivel de educație scăzut, unde două treimi (61,8%) aveau un nivel de educație mai mic decât cel secundar. 

Această cifră a fost, de asemenea, sub 40% în patru țări UE, și anume Portugalia, Italia, Malta și Spania, potrivit cifrelor Eurostat din 2022.

×
Subiecte în articol: europeni educatie romani topul
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close