Antena 3 CNN Actualitate Educație Pas uriaș pentru Educația Financiară: Guvernul a adoptat noua strategie | Ministrul Educației: "Ne dorim mai mult"

Pas uriaș pentru Educația Financiară: Guvernul a adoptat noua strategie | Ministrul Educației: "Ne dorim mai mult"

Strategia Națională de Educație Financiară a fost adoptată de Guvern. Aceasta conturează viziunea României, în următorii ani. Conține și exemple de acțiuni specifice care vor fi întreprinse până în anul 2030.

de Ioana Mircea    |    12 Apr 2024   •   15:45

Guvernul a adoptat Strategia Națională de Educație Financiară. Ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 CNN despre acest proiect și ce implică el.

"Avem o strategie națională de educație financiară care vine să completeze eforturile realizate deja atât de Ministerul Educației cât și de partenerii implicați în realizarea acestei strategii. În primul rând ne dorim ca elevii și tinerii să înțeleagă mai bine rolul și funcția banilor. Să își planifice mai bine cheltuielile, să înțeleagă produsele financiare, să economisească mai mult.

În general să își gestioneze mai bine finanțele și în același timp să se pregătească pentru orice schimbări apar în societate sau în economie. În același timp, strategia își propune pregătirea cadrelor didactice pentru a putea preda elemente de educație financiară fie în disciplinele fundamentale, fie ca o disciplină separată", a spus aceasta.

Educație Financiară pentru preșcolari, adulți și antreprenori

Elevii au deja în programa școlară anumite discipline care îi ajută să înțeleagă finanțele, însă ministrul Educației a menționat că se dorește mai mult, inclusiv pentru preșcolari și adulți. "Noi avem deja la clasa a VIII-a Educație economico-financiară, ca parte a Educației sociale. Avem la clasa a X-a Educație Antreprenorială, Economie la clasa a XI-a și la liceele tehnologice vorbim chiar despre economia aplicată unde este un profil în acest sens, însă ne dorim mai mult.

Ne dorim ca elementele de educație financiară să fie prezente chiar de la nivelul preșcolar și primar și să se extindă cu o serie de discipline opționale, chiar și în învățământul superior. Avem nevoie de învățare pe tot parcursul vieții, adică elemente de educație financiară să poată fi predate și adulților", a precizat Ligia Deca.

Strategie a fost elaborată de Ministerul Educației dar cu implicarea Ministerului Finanțelor, Băncii Naționale a României, Autorității de Supraveghere Financiară, Asociația Română a Băncilor și ANPC. Fiecare din acest entități au proiecte, programe, resurse de educație financiară destinate, multe dintre ele, publicului larg, potrivit ministrului Educației.

Material susţinut de PNL

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close