
Cea mai frumoasă insulă din Grecia, conform tuturor topurilor din România, dar şi ale celor de peste hotare, este Santorini. Aceasta este renumită pentru peisajele sale spectaculoase în care sunt incluse casele albe cu acoperișuri curbate şi obloane albastre, străzi înguste, biserici pitoreşti cu domuri impunătoare în albastru imperial, plaje unice – acoperite cu nisip roşu, negru şi alb –, dar şi răsărituri şi apusuri de soare magnifice. Turiştii apreciază gastronomia tradiţională din Santorini, dar şi vinurile sale, în special vinul alb Assyrtiko, care se cultivă pe terenuri vulcanice.
Santorini este cea mai frumoasă insulă din Grecia, conform topurilor
Potrivit mai multor topuri internaţionale, Santorini este cea mai frumoasă insulă din Grecia. Mai mult, ea a devenit una dintre cele mai vizitate insule din întreaga lume, au scris jurnaliştii publicaţiei americane Travel + Leisure. Aproximativ 2,5 milioane de turişti ajung în fiecare an pe Insula Santorini, a cărei economie se bazează aproape exclusiv pe turism. Toţi sunt cuceriţi de peisajele instagramabile, satele în care domneşte romantismul şi tavernele cu o atmosferă relaxantă.
Insula Santorini, cunoscută și sub numele de "Thira", se află în Marea Egee și face parte din Arhipelagul Cicladelor, care cuprinde 211 insule, dintre care doar 24 sunt locuite. Mai exact, acest colț paradisiac se găseşte la 200 de kilometri distanță de Atena, 150 de kilometri – sud, de Insula Mykonos și 140 kilometri – nord, de Insula Creta.
Unică prin forma sa de semilunară, Santorini este rezultatul unei erupții vulcanice masive care a avut loc în jurul anului 1600 î.Hr. Această erupție a dus la formarea caldeirei, un crater mare umplut cu apă de mare, care este acum faimosul peisaj al insulei. Având aproximativ 76 km² şi 16 km lungime, despre insula Santorini că este situată într-o regiune unde cândva a existat legendara Atlantida. Prima atestare documentară a insulei Santorini datează din Antichitatea clasică, sub numele de "Callista".
Santorini a fost parte a civilizației minoice, iar ruinele orașului antic Akrotiri, descoperite în 1960, oferă dovezi ale unei societăți avansate care a fost distrusă de erupția vulcanică. Totodată, "perla Mării Egee", aşa cum mai este cunoscută, a fost locul multor conflicte istorice – fiind cucerită de diverse imperii, inclusiv otoman și venețian. Fiecare perioadă a lăsat o amprentă asupra culturii și arhitecturii locale. Insula Santorini a devenit parte a statului grec modern în 1830, după Războiul de Independență.
Se spune că în Santorini există mai multe biserici decât case și mai mult vin decât apă – puţini ştiu că această superbă insulă nu dispune de resurse naturale de apă dulce. Locuitorii și afacerile depind în mare măsură de apă de ploaie și de desalinizarea apei de mare. Şi, deşi, măsoară sub 80 de km², limba de pământ din Marea Egee are peste 300 de biserici, vopsite în alb strălucitor şi cu domuri, în albastru luminos. Cel mai mare edificiu de cult se află în Fira, capitala insulei Santorini. Este vorba despre Catedrala Ortodoxă, construită în jurul anului 1827 şi renumită pentru arcadele delicate, mozaicurile vechi, dar mai ales pentru că din clopotniță pot fi admirate cele mai impresionante panorame asupra Mării Egee și a vulcanului.
În capitala insulei Santorini se mai găseşte un alt lăcaş de cult important: Catedrala Catolică. Aceasta contrastează prin culoarea sa în galben–miere, poziționată în mijlocul vilelor neo-clasice, în alb strălucitor. Interiorul acestei capele este colorat în nuanțe pastel: de la liliachiu, roz, violet până la mov închis.
Un alt magnet pentru turişti este Oia – satul din Santorini cu cele mai frumoase răsărituri din lume. În partea de vest a acestuia se află orașul pescăresc Amoudi, în sud se găseşte Armeni, un oraș portuar; Finikia, o comunitate de pescari – la est, iar Tholos, o regiune muntoasă – la nord.
Insula Santorini emană o frumusețe atemporală, iar razele Soarelui la răsărit şi la apus, care se reflectă în apele albastre ale Mării Egee, creează o atmosferă magică.
Preţurile la cazare în Santorini
Conform specialiştilor, prețurile la cazare în Santorini pot varia semnificativ în funcție de sezon, locație, dar şi de tipul de cazare. Iată câteva categorii de prețuri întâlnite:
- hoteluri de lux: acestea pot costa între 200 și 1000 de euro pe noapte, în funcție de facilități și vedere la mare;
- hoteluri mid-range: prețurile pentru aceste cazări pot varia de la 100 la 300 de euro pe noapte;
- apartamente și vile: în acest caz, prețurile pot varia de la 80 la 500 de euro pe noapte, în funcție de dimensiune și locație.
- cazări mai accesibile: hosteluri sau pensiuni pot avea prețuri între 50 și 100 de euro pe noapte.
Reprezentanţii HoReCa recomandă turiştilor care vor obţină să cele mai bune prețuri să facă rezervări din timp, mai ales dacă plănuiesc să călătorească în sezonul de vârf, mai exact în perioada iunie - septembrie. De asemenea, ei îi sfătuiesc să verifice recenziile și facilitățile oferite ca să se asigure că alegerea se potrivește nevoilor lor.
Insulele Mykonos şi Creta sunt şi ele în top
Mykonos şi Creta sunt şi ele în topul celor mai frumoase insule din Grecia, alături de Rhodos, Corfu, Zakynthos, Skiathos, Kefalonia, Sifnos, Naxos, Milos, Hydra şi Thasos, supranumită "insula de Smarald a Greciei". Fiecare dintre aceste insule are farmecul ei unic și merită explorate pentru a descoperi frumusețea Greciei.
Cunoscută pentru viața de noapte vibrantă, plajele frumoase și atmosfera cosmopolită, Insula Mykonos reprezintă, totodată, locul în care mitologia greacă se împletește cu luxul modern, iar tradițiile seculare dansează în ritmul muzicii contemporane. În ultimii ani, numeroase celebrităţi de peste ocean, dar şi de pe alte continente aleg să îşi facă vacanţele aici.
Insula Mykonos este renumită şi pentru casele sale albe, cu uși și feronerie colorate, străzile înguste care duc spre valurile agitate ale Mării Egee, dar și pentru morile de vânt caracteristice. Aceste elemente arhitecturale atrag turiști şi fotografi din întreaga lume.
Creta este cea mai mare insulă dintre cele 1.000 de insule ale Greciei şi reprezintă o destinație de vacanţă fascinantă atât din punct de vedere istoric, cât și cultural. Cunoscută ca fiind locul de naștere al civilizației minoice, una dintre cele mai vechi civilizații europene, Insula Zeilor, aşa cum mai este cunoscută Creta, se mândrește cu o diversitate impresionantă de peisaje: de la plaje idilice și ape cristaline până la munți impunători și lunci fertile.
Creta este legată de multe mituri grecești, inclusiv legenda lui Minotaur și labirintul său, precum și poveștile despre Zeus, care se spune că s-a născut în peștera Dikteon. Aceste mituri au influențat profund cultura și arta grecească.
Insula Creta are unele dintre cele mai frumoase plaje din lume, dar multe dintre ele sunt mai puțin cunoscute și mai greu accesibile, cum ar fi plajele de la Elafonisi sau Balos. Aceste plaje oferă peisaje spectaculoase și ape cristaline, dar pot necesita o drumeție sau o plimbare cu barca pentru a ajunge la ele.
Plaja Elafonisi de pe Insula Creta a fost desemnată de jurnaliştii de la BBC drept una dintre cele mai bune plaje "secrete" din Europa, iar nisipul său este de culoare roz. Această nuanţă strălucitoare de roz îşi schimbă intensitatea în funcție de vreme, de maree și de starea apei Mării Egee. Acest nisip care pare desprins dintr-un basm este unic datorită texturii sale netede şi a culorii.
Elafonissi este, de fapt, o mică insuliță separată de țărmul cretan de o lagună minunată, caldă și puțin adâncă, cu o adâncime de cel mult un metru.
Motivul pentru care este roz nisipul de pe Plaja Elafonisi din Creta
Potrivit cercetătorilor, culoarea roz a nisipului de pe Plaja Elafonisi i se datorează unui microorganism asemănător unei stridii numit "Foraminifera bentonică". Foraminiferele sunt animale mici, cu cochilie, care trăiesc în mare, atașate cu un pseudopod – altfel spus: un "picior fals" – sub diverse roci, recife și peșteri pentru a se hrăni. Carapacea acestor creaturi marine este de culoare roz sau roșu aprins.
În momentul în care alte animale se hrănesc cu foraminifere sau când ele mor, cochiliile lor se calcifică și sunt aduse pe nisip, amestecându-se cu acesta. Ulterior, nisipul capătă o pigmentare roz în diferite nuanțe. Experţii susţin că acest proces a avut loc în ultimii 540 de milioane de ani, iar majoritatea cochiliilor de foraminifere și a resturilor de pe plajele roz sunt, de fapt, fosile.
În trecut, Plaja Elafonisi obișnuia să fie mult mai roz, însă, turiştii au furat de-a lungul anilor nisipul său colorat, din dorinţa de a păstra o amintire unică după o vacanţă pe Insula Creta. În prezent, Elafonisi este o rezervație naturală, iar nisipul său și alte specii de floră și faună sunt protejate.