Antena 3 CNN Life Trucuri inteligente pentru iluminatul corect al casei

Trucuri inteligente pentru iluminatul corect al casei

Unul dintre detaliile care dau casei un aspect plăcut și primitor este reprezentat de sursele de lumină artificială din interior. Alegerea lor corectă este la fel de importantă ca și alegerea culorilor pentru pereți și a elementelor de decor.

Trucuri inteligente pentru iluminatul corect al casei
Sursa foto: Shutterstock.com
de Georgiana Adam    |    16 Aug 2021   •   16:58

Alege corpuri de iluminat cât mai variate

Corpurile de iluminat, indiferent de camera în care sunt amplasate, trebuie trecute în categoria elementelor care au dublă funcție. Utilitatea este evidentă, dar pe lângă aceasta, trebuie să fie frumoase și să se integreze în ansamblul amenajării. În plus, una dintre regulile de bază spune că o cameră frumoasă, indiferent de destinația ei, este cea în care nu rămân locuri umbrite.

Astfel, în bucătărie utilizează o sursă în tavan, unde poți pune tuburi cu LED. Acestea au forme variate (liniare sau circulare) și sunt extrem de eficiente în ceea ce privește consumul de energie electrică și aduc o economie la curent de până la 40% față de tuburile clasice. În plus au o durată foarte mare de viață (de peste 50.000 de ore), au lumină clară, nu produc niciun fel de zgomot în timpul funcționării și sunt rezistente la aprinderi și stingeri repetate.

În living alege surse de lumină amplasate la trei nivele diferite de înălțime. Această soluție îți oferă posibilitatea de a avea lumina potrivită pentru orice tip de activitate în această cameră cu rol multifuncțional. Un avantaj în plus este acela că va face camera să pară mai mare, atunci când sunt aprinse simultan.

În ceea ce privește camera în care dormi, este mai comod și mai sănătos să ai lumini mai slabe sau un sistem de variație a intensității. Veiozele de noptieră (eventual cu forme diferite), sunt obligatorii, combinate cu o lampă de tavan. Pentru a face camera mai teatrală, alege un candelabru sau un corp de iluminat futurist. Cu cât va fi mai diferit, cu atât mai bine.

Camera copiilor are nevoie de lumină intensă, dar caldă pentru a obține o amenajare prietenoasă și confortabilă pentru cei mici.

Acordă atenție și modului în care alegi și amplasezi sursele de iluminat în baie. Ideală este iluminarea din jurul oglinzii pentru a evita umbrele de pe față. Tuburile cu LED pot fi o soluție ideală pentru lumina albă și intensă a acestora. Pentru a avea o baie frumoasă alege să le combini cu cea a unor becuri care produc lumină caldă, cu ajutorul aplicelor sau a spoturilor încastrate care se vor dovedi perfecte în momentele de relaxare din cada cu spumă.

Tipuri de lumină

Scopul surselor este unul general, ambiental, care luminează uniform toată încăperea și care sunt amplasate, de cele mai multe ori, în tavan, dar pot fi montate și pe pereți sub formă de aplice, la care se adaugă lumina de accent care scoate în evidență obiectele, corpurile de mobilă sau pentru a lumina doar un anumit spațiu (spoturile instalate pe rafturile unei biblioteci, lampa de lângă fotoliu pentru citit, dispozitivele care luminează scările), acestea fiind cele care dau o anumită atmosferă unei încăperi.

Există și un al treilea tip de surse de lumină, respectiv cele ce furnizează lumina funcțională. În această categorie intră lămpile de birou, cele pentru citit, dar și spoturile care luminează blatul din bucătărie sau măsuța de machiaj. Caracteristic este faptul că produc lumină concentrată asupra unei zone specifice în care se realizează o anumită activitate care necesită lumină.

Lumină caldă, rece sau neutră

Există trei tipuri de lumină: caldă, rece și neutră, iar diferențele sunt determinate de ceea ce specialiștii numesc „temperatura luminii” și care este percepută diferit de ochiul uman. Pentru amenajările interioare cea mai potrivită este lumina caldă, cu mențiunea că, în bucătărie și în baie, dar nu numai, este mai utilă lumina rece sau neutră.

Lumina caldă are o tentă galben-portocalie, plăcută și este considerată lumină de relaxare, ce oferă o ambianță intimă, plăcută și este recomandată în camerele de zi, în dormitoare și în camerele copiilor. Are efect odihnitor, dar scade puterea de concentrare. Se poate obține nu doar folosind becuri cu lumină caldă, ci și prin utilizarea unor abajururi colorate.

Cea numită lumină rece are o tentă albastră, este strălucitoare și scoate la iveală toate detaliile. Este folosită în zonele comerciale, în birourile comune și în zonele subterane (pasaje, stațiile de metrou), are avantajul de a crește capacitatea de concentrare, dar este relativ obositoare.

Lumina neutră este cea mai fidelă variantă a luminii naturale. Una dintre caracteristicile principale este aceea că nu modifică modul în care ochiul uman percepe culorile, așa cum se întâmplă cu lumina caldă care îndulcește nuanțele sau cu lumina rece care le înăsprește, le face mai tari și mai intense. Este utilizată pentru bucătării, băi, dar merge perfect și în camera de zi și este ideală pentru lămpile de birou.

Lumina și sursele pe care le folosești trebuie privite ca fiind detaliul care finisează o amenajare, care îi dă personalitate și stil. Felul în care ne alegem sursele de lumină spune multe despre modul nostru de a fi și despre stilul personal de viață.

×
Subiecte în articol: trucuri iluminare
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close