Antena 3 Life Viață sănătoasă Ce se întâmplă când o femeie gravidă se urcă în avion. Acesta este sfatul medicilor

Ce se întâmplă când o femeie gravidă se urcă în avion. Acesta este sfatul medicilor

de O.P.    |    10 Feb 2015   •   07:15
Ce se întâmplă când o femeie gravidă se urcă în avion. Acesta este sfatul medicilor

Cea mai sigură perioadă pentru a călători cu avionul în cazul femeilor gravide este înainte ca sarcina să ajungă la 37 săptâmâni, respectiv la 32 de săptâmâni dacă este vorba despre gemeni, susține o broșură a Colegiului Regal de Obstetrică și Ginecologie din Marea Britanie, relatează de BBC.

Aceste recomandări au fost difuzate în condițiile în care multe companii aeriene au propriile reguli legate de perioada în care femeile însărcinate se pot deplasa cu avionul.

Potrivit colegiului amintit, în cazul sarcinilor fără probleme, zborul nu este nociv pentru femeie sau pentru făt. Pasagerii unui avion sunt supuși unei ușoare creșteri a radiațiilor, dar nu există nicio dovadă că zborul cu avionul cauzează avortul spontan, travaliul prematur sau ruperea apei la femeile însărcinate. De asemenea, modificările presiunii aerului și scăderea umidității în interiorul aeronavei nu ar avea, la rândul lor, un efect nociv asupra sarcinii.

Zborul cu avionul poate avea unele efecte secundare asupra gravidelor precum umflarea picioarelor din cauza unei acumulării de fluide, probleme cu nasul și urechile cauzate de schimbările de presiune sau riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă (TVP).

Documentul recomandă gravidelor să poarte haine largi și pantofi comozi, să efectueze plimbări regulate pe coridoarele avionului, să facă exerciții la fiecare 30 de minute, să se abțină de la consumul băuturilor care conțin alcool și cafeină și să poarte ciorapi elastici compresivi.

×
Parteneri
x close