O nouă tendință alimentară cucerește TikTok-ul și, spre deosebire de multe alte „mode” discutabile de pe platformă, aceasta chiar are susținerea specialiștilor în nutriție: fibermaxxing – adică maximizarea consumului de fibre prin mese bogate în alimente integrale, fructe și legume. Videoclipurile cu hashtagul #fibermaxxing au adunat deja zeci de milioane de vizualizări, promovând mâncăruri bogate în fibre ce susțin sănătatea digestivă, pierderea în greutate și prevenirea bolilor cronice, scrie CNN.
„Majoritatea americanilor nu consumă suficiente fibre, ceea ce este o problemă reală”, avertizează nutriționista Lauren Manaker. Potrivit Ghidului alimentar pentru americani, adulții ar trebui să consume zilnic între 22 și 34 grame de fibre, însă peste 90% dintre femei și 97% dintre bărbați nu ating aceste valori.
Ce este „fibermaxxing”?
Este o practică ce presupune integrarea conștientă a alimentelor bogate în fibre la fiecare masă. De exemplu, utilizatoarea TikTok „impamibaby” își începe ziua cu un bol plin de semințe de chia, fructe de pădure și ovăz – și susține că acest obicei i-a eliminat complet balonarea.
De ce susțin experții această tendință?
Medicul gastroenterolog Kyle Staller, de la Massachusetts General Hospital, consideră că fibrele sunt „un clasic care nu se demodează”. Consumul adecvat de fibre este asociat cu o digestie optimă, prevenirea constipației, reglarea glicemiei și scăderea riscului de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și chiar cancer de colon.
„Fibrele ajută la eliminarea toxinelor din organism prin susținerea tranzitului intestinal”, spune nutriționista Jennifer House. Mai mult, fermentarea fibrelor de către bacteriile intestinale produce acizi grași cu lanț scurt, precum butiratul, care pot reduce inflamația și riscul de cancer.
Există și riscuri?
Da – dacă începi brusc să consumi cantități mari de fibre fără să fii obișnuit, te poți confrunta cu balonare, gaze sau disconfort digestiv. De aceea, specialiștii recomandă o creștere treptată, alături de o hidratare corespunzătoare.
Cum poți începe?
-
Adaugă fructe de pădure sau semințe în micul dejun
-
Înlocuiește orezul alb cu cel brun, pâinea albă cu cea integrală
-
Include mai multe legume crude sau fierte în farfurie
-
Bea mai multă apă
Suplimentele cu fibre, cum sunt cele pe bază de psyllium, pot fi utile în anumite situații medicale, dar nu trebuie să înlocuiască alimentele bogate în nutrienți.