Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Un medicament utilizat de mulți români poate dubla riscul de cancer la stomac. Îl vei mai folosi?

Un medicament utilizat de mulți români poate dubla riscul de cancer la stomac. Îl vei mai folosi?

Un medicament utilizat de mulți români poate dubla riscul de cancer la stomac. Îl vei mai folosi?
Sursa foto: foto: Pixabay.com
07 Noi 2017   •   09:40

Un tip de medicament care este folosit pentru a trata refluxul gastroesofagian şi arsurile la stomac a fost asociat cu dublarea riscului de apariţie a cancerului la stomac, conform studiului realizat de cercetătorii de la University College London.

Este vorba despre inhibitorii pompei protonice (PPI), care sunt folosiţi pentru a suprima generarea de acid în stomac, fiind printre cele mai vândute medicamente din lume, scrie Descopera.ro.

Studiul recent a arătat că utilizarea pe termen lung a acestor medicamente creşte riscul apariţiei cancerului de stomcac cu 250%.

Riscurile sunt asociate cu o bacterie numită Helicobacter pylori, care există în mai mult de jumătate din populaţia lumii. De cele mai multe ori, bacteria este inofensivă, dar într-un mic procentaj, microorganismul a fost asociat cu dezvoltarea cancerului de stomac.

Studiile precedente au arătat că cei cu o infecţie de Helicobacter pylori care iau PPI au o şansă mai mare de a dezvolta precursorul cancerului la stomac, numită gastrită atrofică.

×
Parteneri
Avertizare meteo imediată cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii!
x close