Antena 3 CNN Mediu Aurora boreală, un semn rău pentru viitor. Cum prevestește spectacolul de lumini un "război sângeros"

Aurora boreală, un semn rău pentru viitor. Cum prevestește spectacolul de lumini un "război sângeros"

Aurora Boreală Roșia a adus în România un peisaj spectaculos. Totuși, aurora boreală nu este doar un fenomen spectaculos care își face apariția pe cer o dată la câțiva ani. Conform scrieri istorice despre luminile nordice, spectacolul de culori prevestește ceva anume.

Aurora boreală, un semn rău pentru viitor. Cum prevestește spectacolul de lumini un "război sângeros"
Sursa foto: Facebook - Gornic Andrei
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Noi 2023   •   23:42

Aurora este o afișare de lumină naturală care apare în regiunile polare. Este cauzată de particulele încărcate din spațiu catapultate pe liniile câmpului magnetic în atmosfera noastră superioară, unde se ciocnesc cu atomii de oxigen și azot pentru a produce lumină. Acest proces este condus de energia de la soare, care vine ca un flux de particule încărcate numit vântul solar care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului.

Aurora este văzută cel mai adesea ca o culoare verde într-un arc sau o bandă de-a lungul cerului, poate ondularea sau răsucirea. Pentru a obține un roșu strălucitor sau fabuloasele violete sau purpuri, aurora necesită, în general, mai multă energie și este mult mai rară.

Când vine mai multă energie din vântul solar pentru a conduce procesele aurorale, aurora va fi mai strălucitoare și mai colorată. De asemenea, inelele din jurul polilor se extind și se lărgesc, astfel încât aurora boreală pot fi văzute la latitudini mai joase, mai temperate. Foarte ocazional, aurore pot fi văzute chiar și în Europa centrală sau mijlocul Statelor Unite.

Citește și: Aurora Boreală, vizibilă în această seară din România. Spectacol pe cer în mai multe zone din ţară

De ce aurora boreală roșie prevestește ceva rău 

În aceste ocazii, aurora va fi probabil văzută roșie în aceste locații de latitudine inferioară. Spectatorii vor privi spre nord și vor vedea partea superioară a cortinei aurorale cu partea inferioară verde ascunsă de suprafața Pământului.

Multe scrieri istorice despre luminile nordice observate la latitudini temperate descriu un anumit sentiment de presimțire. Unii oameni văd în acest fenomen un semn rău sau un avertisment, de obicei cu semnificație militară, scrie The Guardian. Semnificația este datorată atât culorii sângerii, cât și faptului că aurora boreală roșie este extrem de rară.

Fiind de culoare roșie, aurorele de la latitudini mai joase au fost uneori confundate cu focul. De asemenea, unii istorici descriu acest fenomen ca un moment în care apare "sânge pe cer".

Structura undelor aurorei boreale amintește adesea de sulițele militare. Curbele undelor reprezentau dragoni înflăcărați. Se spune că aurorele ar fi prezis moartea lui Iulius Cezar (44 î.Hr.) și ar fi prezis și Războiul Civil American (1860), astfel încât, timp de milenii, apariția unei aurore roșii a fost interpretată ca un semn rău.

×
Subiecte în articol: aurora boreala
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close