Antena 3 CNN Meteo Ce ne aşteaptă în zilele următoare. Prognoza meteo pentru o lună

Ce ne aşteaptă în zilele următoare. Prognoza meteo pentru o lună

Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM, a prezentat în exclusivitate la Antena 3, cum va fi vremea până în data de 12 septembrie. De săptămâna viitoare, aerul fierbinte din Africa ajunge în Europa şi va afecta şi România, iar temperaturile vor ajunge chiar şi la 38 de grade Celsius.

Ce ne aşteaptă în zilele următoare. Prognoza meteo pentru o lună
Sursa foto: Antena 3
de Iulia Gorgorin    |    12 Aug 2022   •   20:48

Gabriela Băncilă, director meteorologie operațională în cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), a fost invitată în cadrul emisiunii Subiectiv, unde a vorbit despre cum va fi vremea în următoarea lună.

"Ceea ce vedeam mai devreme ne arăta că aerul acela foarte cald, reprezentat în nuanțele de roșu, mergând până la maro închis, grena închis, se deplasa dinspre vestul, sud-vestul Europei către zona centrală și central-sudică a Europei și ulterior ajungea să afecteze și partea de sud-est a teritoriului european, deci implicit și zona țării noastre.

Prin urmare, săptămâna viitoare va fi o săptămână cu o temperatură medie, mai ridicată decât în mod normal pentru săptămâna 15-22 august. În mod concret, începând de miercuri și în intensificare, joi și vineri, valul de căldură din zona de vest și sud a Europei se va deplasa și va influența și țara noastră, prin înregistrarea unor temperaturi la mijlocul zilei de 36-37, ajungând chiar până la 38 de grade.

Vedem o posibilă cantitate excedentară de precipitații. Şi dacă este să corelăm faptul că avem o persistență a unei mase de aer cald și că ulterior va pătrunde o masă de aer mai rece, înseamnă că acesta este semnalul averselor torențiale, care se pot întâmpla și în următoarele zile şi care foarte probabil se va repeta la o intensitate şi extindere mai mare, la sfârşitul săptămânii viitoare.

Se conturează semnalul că influența valului de căldură își va face resimțită prezența treptat, începând de marți, miercuri, cu o amplitudine maximă, cu un maxim al temperaturilor joi și vineri, după care intră o masă de aer mai rece. Masa de aer cald rămâne în zona de sud, dar mai ales sâmbătă-duminică, instabilitate atmosferică puternică. În intervalul 22 august- 29 septembrie, aceleași tonuri de roșu, puțin mai atenuate. Vorbim despre abaterea temperaturii față de media temperaturii din săptămâna respectivă.

Cu cât mergem spre începutul lunii septembrie, bineînțeles că temperaturile scad. Este semnalul că vor predomina perioadele cu vreme mai caldă, la intensități variabile de la o regiune la alta, la extindere sau intensitate variabilă de la o zi la alta.(...) Faptul că ne ducem până în 12 septembrie cu temperaturi în medie mai ridicate și cu deficit de precipitații, precipitații normale sau pe alocuri uşor excedentare. Rămânând pe un fond termic mai cald ne duce cu gândul la acelaşi lucru. Până când nu este înlocuită această masă de aer cald de o masă de aer mai rece şi să ajungă să se amestece, astfel încât semnalul pentru temperaturi să fie unul normal, ne aşteptăm ca parte din aceste ploi să aibă o intensitate ridicate, în intervale scurte de timp", a anunţat Elena Băncilă, în exclusivitate la Antena 3.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close