Antena 3 CNN Meteo Val de ninsori abundente și ger în zilele următoare! Elena Mateescu anunță temperaturi negative în aproape toata țara

Val de ninsori abundente și ger în zilele următoare! Elena Mateescu anunță temperaturi negative în aproape toata țara

Un ciclon mediteranean puternic va afecta o mare parte din sud-estul Europei, inclusiv România.

de Laura Dinu    |    23 Noi 2023   •   14:45

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a anunțat un nou episod de iarnă veritabilă. 

”Este un episod de iarnă, mai ales în zona montană. Deja este în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben și portocaliu pentru zona Carpaților Orientali, unde la altitudini mari consemnăm viteze la rafală ale vântului de 110-120 de km/h.

Și în restul țării vorbim de intensificări la cote mai reduse, în special 60-80 de km pe oră.

Din perspectiva precipitațiilor, vom avea precipitații sub formă de ploaie în zonele mai joase și ninsori predominante în zona montană”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3 CNN. 

”Mâine, din punct de vedere termic, o ușoară încălzire în sud și în est, valori de 15-16 grade în sudul Munteniei și în Dobrogea, în timp ce în restul țării vom avea temperaturi ce caracterizează o vreme apropiată de normal.

Rămân de interes intensificările de vânt la munte cu viteze de 60-80 de km/h, pe creste chiar viteze mai mari, de 90-100 km/h.

Într-adevăr, sâmbătă și duminică vom avea o vreme în răcire pentru că maximele nu vor mai depăși opt-nouă grade iar minimele vor fi preponderent negative, -10 grade în depresiuni și până la cel mult -1 grad în zona litoralului”, a mai explicat directorul ANM în exclusivitate la Antena 3 CNN. 

Avertizare meteo ANM de ninsori și viscol! 14 județe sunt afectate de codul portocaliu și codul galben de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări cod portocaliu și cod galben de ninsori și viscol pentru mai multe zone ale țării.

Avertizarea cod galben este valabilă de astăzi, ora 14:00, până mâine, la ora 18:00. 

În intervalul menționat, vântul va avea intensificări temporare în Carpații Orientali și în Munții Apuseni cu viteze de 60...80 km/h, iar în zona înaltă, rafalele vor depăși 90…100 km/h.  

Din a doua parte a nopții de joi spre vineri (23/24 noiembrie), îndeosebi în masivele montane din nordul țării, temporar va ninge viscolit, iar vizibilitatea va fi redusă.

Temporar vântul va prezenta intensificări și în nordul Crișanei, nord-vestul Transilvaniei și în dealurile subcarpatice ale Moldovei, în general cu viteze de 55...75 km/h.  

Intensificări ale vântului, cu viteze în general de 40...50 km/h, se vor semnala local și în centrul și estul teritoriului.  

Cod portocaliu de vânt puternic și viscol

ANM a emis și o avertizare cod portocaliu de vânt puternic și viscol, valabilă de astăzi, 23 noiembrie, ora 22:00, până mâine, 24 noiembrie, ora 10:00. 

În Carpații Orientali (zona de munte a județelor Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea), în general la peste 1500 m, vântul va avea intensificări susținute cu rafale de 110...130 km/h, va fi viscol, iar vizibilitatea va fi redusă sub 50 m.

Citește și: ANM: Vremea va fi schimbătoare în decembrie | Prognoza meteo 20 noiembrie - 18 decembrie 2023

Elena Mateescu: ”Weekendul va veni cu o schimbare semnificativă”

”Weekendul va veni cu o schimbare semnificativă, o vreme în răcire accentuată în toate țara, dar mai ales partea de sud-est și centru. Maximele la scara întregii țări, între zero până la zece grade și între -8 opt - 0° chiar și duminică, o vreme rece pentru sfârșitul lunii noiembrie, în aproape toată țara.

Vorbim și de intensificări ale vântului, care cu siguranță vor aplica senzația de frig și posibil ca de sâmbătă și duminică să consemnăm și precipitații mixte în zonele mai joase, iar la munte să predomine în continuare ninsorile", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Elena Mateescu vremea prognoza meteo
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close