Antena 3 CNN Meteo Vremea în minivacanța de 1 decembrie. Meteorologii anunță schimbări semnificative ale temperaturilor

Vremea în minivacanța de 1 decembrie. Meteorologii anunță schimbări semnificative ale temperaturilor

Vreme schimbătoare în decembrie, cu episoade de vreme veritabilă, anunță meteorologii.

Vremea în minivacanța de 1 decembrie. Meteorologii anunță schimbări semnificative ale temperaturilor
Sursa foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre / Hepta
de Laura Dinu    |    30 Noi 2023   •   11:40

Ultimele prognoze indică o vreme schimbătoare în luna decembrie, cu perioade reci și episoade de iarnă, întrerupte de încălziri puternice. Limita dintre aerul rece și cel cald va fi adesea în apropierea țării noastre, ceea ce ar putea determina contraste mari de temperatură în unele zile. 

Procesele atmosferice care au cauzat primul val de frig din acest sezon încep să se estompeze, dar efectele lor vor persista o vreme. O masă de aer arctic s-a instalat peste partea de nord a Europei, constituind un veritabil „rezervor” de aer rece, care încă poate ajunge destul de ușor până în zona țării noastre. 

În același timp, dorsalele de presiune ridicată care ar putea aduce o vreme mai stabilă de iarnă nu se întrevăd aproape deloc în prognoze, ceea ce lasă loc pentru unele intervale mai calde, rezultate fie prin pătrunderea aerului oceanic dinspre Atlantic, fie a celui tropical din nordul Africii. 

Așadar, țara noastră se va afla de multe ori la granița dintre frig și căldură, iar acest lucru se va reflecta foarte bine și în evoluția vremii din primele zile ale lunii. Weekend-ul acesta va începe cu o vreme caldă pentru această perioadă a anului, cu maxime de până la 15 - 18 grade, și se va încheia cu o răcire puternică, însoțită de ninsori locale. 

Frig și ploi săptămâna următoare

Săptămâna viitoare ne putem aștepta la o vreme rece și mohorâtă, deși în multe regiuni aspectul general va fi mai degrabă de toamnă târzie decât de iarnă. Ziua, temperaturile vor atinge în jur de 2 - 8 grade, în timp ce minimele nocturne vor fi preponderent negative. 

În a doua parte a săptămânii e posibil un nou episod de ploi și ninsori, dar modelele meteorologice încă au scenarii foarte diferite în această privință, care variază de la câteva ploi slabe în unele regiuni până la ninsori pe arii extinse și viscol. 

Ulterior, se observă o tendință de încălzire a vremii, pe fondul unei schimbări a circulației atmosferice la nivel european. Din acest motiv, a doua săptămână din decembrie ar putea aduce temperaturi peste medie, cu toate că e posibilă o nouă răcire pe la mijlocul lunii, scrie meteoradar.ro.

Cum va fi vremea de Sărbători

O constantă a ultimilor ani a fost încălzirea devenită deja tradițională din preajma Ajunului, care se prelungește uneori până de Crăciun. Bineînțeles, nu există nicio garanție că și în acest an vom avea parte de o vreme caldă de Sărbători. 

În mod curios, modelul european de prognoză estimează cele mai mari anomalii pozitive de temperatură, deci o vreme mai caldă decât în mod normal, chiar în această perioadă a lunii, între Crăciun și Anul Nou. Există însă și câțiva factori care ar indica spre un scenariu diferit, deci incertitudinea rămâne ridicată.

×
Subiecte în articol: prognoza meteo vremea
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close