Antena 3 CNN Meteo Astăzi, cea mai caldă zi de până acum. România arde la peste 40 de grade Celsius

Astăzi, cea mai caldă zi de până acum. România arde la peste 40 de grade Celsius

Astăzi va fi cea mai caldă zi din întreg intervalul în care valul de căldură de origine tropicală va rămâne deasupra României. 

Astăzi, cea mai caldă zi de până acum. România arde la peste 40 de grade Celsius
Sursa foto: pixabay.com
de Andreea Borboros    |    15 Iul 2022   •   10:44

Temperaturile resimtiţe vor fi de peste 40 de grade Celsius, iar cel mai rău va fi în vestul ţării.

Valul de caniculă care a provocat mai multe incendii în Europa ajunge în România. Vineri ne apropiem de pragul unei zile de caniculă de 35 de grade în bună parte din țară, în partea de vest-sud-est a României, chiar și sâmbătă 35 de grade-38 de grade.

Pentru zona țării noastre avansul de aer foarte cald de origine tropicală se va resimți începând chiar de mâine când vom înregistra deja temperaturi în creștere comparativ cu ceea ce am avut în ultimele zile, deja 34 de grade la umbră, dar vom resimți cu siguranță deja peste 35-36 de grade.

Valul de căldură se suprapune peste seceta extremă care loveşte în plin arii întinse din ţară. 

Acest aspect îi pune în gardă pe pompierii care se aşteaptă la un număr mare de incedii provocate de secetă şi temperaturi ridicate. 

Afectaţi sunt şi lucrătorii care toarnă asfalt. Aceştia sunt nevoiţi să îndure, pe lângă temperaturile ridicate, şi cele 80 Celsius temperaturi emanate de asfaltul încins.

Două zile de foc cu 36 de grade în Capitală

Canicula va caracteriza vremea din București vineri și sâmbătă. Sâmbătă după orele prânzului va crește probabilitatea pentru înnorări, ploi, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

De vineri ora 10.00 până sâmbătă la ora 9.00, vremea va deveni caniculară după-amiaza, astfel încât și disconfortul termic va fi ridicat.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de 16-20 de grade, cu cele mai scăzute valori în zona preorășenească.

Sâmbătă între orele 9.00 - 21.00, vremea va fi călduroasă, disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi variabil, iar după orele prânzului va crește probabilitatea pentru înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Temperatura maximă va fi de 33-34 de grade în termometre.

Informare meteo de caniculă, ploi și vijelii în următoarele două zile. Zonele vizate de avertizarea ANM

Informare meteo de caniculă în sud, sud-est şi informare de ploi și vijelii în nod, nord-est şi centru, valabilă vineri, 15 iulie şi sâmbătă, 16 iulie.

Fenomene vizate: disconfort termic ridicat, instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat disconfortul termic va fi ridicat, local, în regiunile sudice și sud-estice, iar vineri (15 iulie) și în cele vestice, astfel încât indicele de temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

×
Subiecte în articol: canicula seceta
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close