Antena 3 CNN Meteo Schimbări bruște de temperaturi de la o zi la alta: ”Iarna își face apariția!”

Schimbări bruște de temperaturi de la o zi la alta: ”Iarna își face apariția!”

Carusel de temperaturi în România, în ultimele zile. Iar în perioada următoare vremea nu va fi foarte diferită. De la vară la iarnă, în doar câteva ore.

Schimbări bruște de temperaturi de la o zi la alta: ”Iarna își face apariția!”
Sursa foto: MassanPH / Getty Images
de Laura Dinu    |    10 Oct 2023   •   12:10

”Ultimele zile, dar și perioada următoare, ne aduc un carusel de temperaturi în România, trecând de la temperaturi de vară, la perioade reci, cu nopți și dimineți geroase, local. Nu doar în România sunt variații mari de temperatură, ci în mare parte a Europei. De unde apar aceste variații? 

O graniță între masele de aer provoacă în prezent aceste diferențe enorme în ceea ce privește vremea

În unele regiuni ale Europei este soare și încă plină vară, temperaturile depășind chiar 30 de grade în Portugalia, Spania, sudul Franței și Italia. 

În alte părți, iarna își face apariția: nu doar în țările nordice sunt ninsori, ci chiar și în centrul Europei, precum în Slovacia, sau în vestul Ucrainei. Câțiva fulgi de zăpadă au fost raportați și în zonele înalte de munte din România, în Carpații Orientali. 

Această graniță separă aerul cald de vară din sud-vest de aerul rece de toamnă din nord-est”, scrie meteoradar.ro.

Curentul jet deasupra noastră 

”Faptul că această graniță între masele de aer împarte Europa în două are legătură cu poziția curentului jet. Această bandă de vânturi puternice de mare altitudine se află în prezent deasupra noastră. 

Curentul jet separă vremea însorită și caldă de vremea rece și umedă, iar în această perioadă a anului apar aceste diferențe foarte mari de temperatură dintre cele două zone”, mai arată meteoradar.ro.

×
Subiecte în articol: prognoza meteo vremea iarnă
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close