Antena 3 CNN Meteo Locul din România unde zăpada depăşeşte 2 metri. În ultimele două zile, stratul a tot crescut

Locul din România unde zăpada depăşeşte 2 metri. În ultimele două zile, stratul a tot crescut

Cel mai gros strat de zăpadă măsurat în România depăşeşte 200 de centimetri. Salvamontiștii avertizează că există risc însemnat de producere a avalanșelor.

Locul din România unde zăpada depăşeşte 2 metri. În ultimele două zile, stratul a tot crescut
Sursa foto: Facebook/Visit Poiana Brasov
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mar 2024   •   19:50

Meteorologii avertizează că este risc mare, de gradul patru din cinci, de producere de avalanşe, la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, în zona turistică Bâlea Lac, unde este cel mai mare strat de zăpadă măsurat la o staţie meteo, de 208 centimetri, informează Buletinul nivometeorologic.

"În anumite cazuri, unele avalanşe pornite de la altitudini de peste 1.800 m pot coborî sub această altitudine", spun meteorologii sibieni.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri în Munţii Făgăraş, riscul de avalanşă este moderat, de gradul doi.

Cel mai mare risc de avalanşă din ţară este în Munţii Făgăraş.

Ninge abundent în mai multe județe din țară

Vor fi precipitații slabe, sub formă de ninsoare în nordul și centrul Moldovei și mixte în sudul Moldovei, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei și în sudul și estul Transilvaniei.

În Carpații Orientali și Meridionali va ninge local moderat cantitativ (10...15 l/mp) și se va depune strat nou de zăpadă.

Elena Mateescu, directorul ANM, a anunțat că, în weekend, temperaturile vor crește considerabil. 

”La acest sfârșit de săptămână valorile de temperaturi vor fi în creștere astfel încât să contăm pe limite ce pot depăși, mai ales în sudul țării, 17 18° grade”, a explicat ea. 

Până atunci însă, ninsorile își vor face prezența în mai multe zone ale țării. 

”Astăzi și mâine vor mai continua ninsorile în special în zona montană înaltă, acolo unde și rafalele vor fi susținute, vorbim de viteze de 70-80 km/h. Nu în ultimul rând, și în zonele mai joase de relief, 40-50 de km/h.

Temperaturile vor fi mai coborâte în special în jumătatea estică a țării, acolo unde și la această oră înregistrăm valori care nu depășesc 7...8° C, cel mai frig în jumătatea nordică a Moldovei, 3...4°C.

În zona montană înaltă valorile de temperaturi sunt negative, cel mai frig este la Vârful Omu, -8°, dar și în masivele montane din partea estică a țării, Călimani, -6°, sau Ceahlău Toaca -5°.

În capitală avem doar 4...5°, în timp ce în sud-vestul țării, de pildă la Calafat, 16°, sau Drobeta Turnu Severin, 15 grade”, a mai explicat Elena Mateescu la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: zapada Balea lac
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close