Antena 3 CNN Opinii Radu Tudor: Mesajul lui Eduard Hellvig seamănă destul de mult cu un reper pe care chiar directorul SRI l-a invocat

Radu Tudor: Mesajul lui Eduard Hellvig seamănă destul de mult cu un reper pe care chiar directorul SRI l-a invocat

Pe fondul unor dezbateri publice despre nevoia unui nou cadru legal privind securitatea națională, Directorul SRI Eduard Hellvig a decis să apeleze la o apariție publică, fapt extrem de rar în mandatul său, notează jurnalistul Radu Tudor.

Radu Tudor: Mesajul lui Eduard Hellvig seamănă destul de mult cu un reper pe care chiar directorul SRI l-a invocat
de Radu Tudor    |    17 Iun 2022   •   15:53

"Esența mesajului transmis de Hellvig se poate rezumă astfel : România trebuie să scape definitiv de molima numită securism. În diversele ei forme mutante de manifestare, în atitudinea instituțională sau personală, în obsesia maladivă a unora de a face rău intenționat altora, fără vreo rațiune sau dovadă intrinsecă de abuz ori ilegalitate" a scris Radu Tudor, astăzi, pe blogul său.

"Securism înseamnă exact opusul democrației. 

De la manipulare, conspirații, știri false, comenzi pentru execuția publică a unor persoane, otrăvuri de toate formele turnate abil în ureche sau mai nou postate pe rețelele de socializare. Până la poliție politică, jaful și abuzul că vocație a puterii sau preocuparea maladivă de a prestabili ținte cărora să le găsești tu ceva până la urmă, orice. 

Celebrul dicton sovietic : Nu există oameni nevinovați, doar oameni de care nu ne-am ocupat îndeajuns reprezintă chintesența securismului larg răspândit și astăzi.

Mesajul lui Eduard Hellvig seamănă destul de mult cu un reper pe care chiar directorul SRI l-a invocat : Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara. 

Dezbaterea pro și contra noilor legi privind securitatea națională e foarte sănătoasă. Trebuie să ne asigurăm că vom avea niște legi bune, perfect compatibile cu statutul nostru de membru NATO și UE. 

Văd în aceste dezbateri și unele derapaje ce încearcă să sugereze brutal că aceste noi legi au ceva de-a face cu practicile fostului Departament al Securității Statului. 

Câteva simple întrebări : pe vremea comunismului și a DSS, existau dezbateri publice? Existau proiecte care circulau și care erau supuse unor critici? Există libertatea de exprimare și de acuzare? Aveam presă liberă? Legile DSS erau dezbătute și votate într-un for liber, democratic? Se organizau dezbateri televizate, la radio sau în presă scrisă în legătură cu aceste legi? Cred că răspunsurile date acestor întrebări ne arată cât de rațională este invocarea DSS azi, cu o ușurință demnă de o memorie mai bună. 

Securitatea a dispărut. Securismul însă, ca formă supremă de manifestare a răului, cunoaște azi mai multe mutații decât SARS-CoV-2.", a mai notat Radu Tudor.

 

×
Subiecte în articol: Eduard Hellvig directorul SRI
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close